Hundringar för vintern
Det låter kanske som rena sprintträningen men 100-meters intervaller är ett mycket bra sätt för den som vill träna för att springa snabbare. I filminslaget nedan visar Anders Szalkai hur passet kan gå till. Låt er inte luras av sommarbilderna, 10x100 meter är ett pass som man kan köra året om. Anders Szalkai beskriver vintervarianten av 10 x 100 m:
Mörkt, kallt och halt: Det är verkligheten för många under vintern och den löpning man kan få till om man inte har tillgång till ett löpband blir lugn och ”försiktig” distanslöpning.
Distanslöpningen i sig underhåller löparen bra, men tyvärr tappar man tiggningen av de snabbare muskelfibrerna och distansen räcker heller inte till för att träna kroppen att tolerera och neutralisera trötthetsämnen som uppstår vi kvalitativ träning och tävling.
Ett enkelt pass som man oftast kan få in trots vintern och som i viss mån kan kompensera för uteblivna tuffare pass kan vara att springa 10 x 100 meter. Normalt sätt är passet ett riktigt bra sommarpass som kan ge form, men rätt upplagt kan passet funka mycket bra även under vinterhalvåret.
En 100 meters belyst sträcka med bra underlag kan man oftast hitta på sin vinterdistansrunda. Här kan man alltså stanna till, ge kroppen lätt rörlighet för löparmusklerna, och därefter på den plana löpbara sträckan springa upprepade 100 meters löpningar i snabb men kontrollerad fart. Även om det är riktigt kallt ute, behöver andningen inte bli maximal då passet faktiskt är ganska lätt men ändå ger mycket tillbaks!
Träningspass:
Vintervariant av 10 x 100 m med 100 m joggvila ”tillbaks”
För vem: Alla löpare som siktar på tider på lopp på våren och vill underhålla sina kvalitativa löparegenskaper under vintern.
När: En gång i veckan som underhållande av kvalitativa löpegenskaper under vintern
Var: På en dryg 100 m sträcka med bra grepp och plant underlag.
Det här tränar du: I viss mån din snabbhet, men främst löpteknik och bibehållande av kroppens förmåga att tolerera den trötthet som uppstår när man springer snabbare. Viss underhållande konditionseffekt, då pulsen kommer att vara klart högre under hela passet än på en vanlig distansrunda.
Kort beskrivning av passet
Efter en uppvärmning eller som ett avbrott i distansrundan springer man 10 stycken 100 m löpningar. Du ska springa så fort du kan utan att pressa eller stressa löpningen på dessa 100 m. Efter runt 100 m stannar du av löpningen mjukt, vänder runt och joggar sedan tillbaks till startpunkten. Eftersom farten på 100 meters löpningen inte ska vara pressad gäller det att vilojoggen tillbaks inte blir för långsam. Spring tillbaks i det tempo som precis medger att du känner dig redo starta nästa 100 m löpning direkt igen.
Volym: 2 km total löpning med 1 km snabb och 1 km vilojogg.
Att tänka på Att du är bra uppvärmd innan passet, och att vinterunderlaget ger det grepp som behövs så du inte riskerar halka och skada sig. Tänk också på att vilojoggen gärna kan vara relativt snabb, så du inte blir kall och så att du håller en bra pulsnivå under hela passet.
Spring högt och fint och kom ur distanslunkens löparstil. Är det riktigt kallt får du anpassa farten så att andningen inte behöver bli så snabb.
Trötthetsnivå (1-10): 4