Få bättre löpsteg i snön

Tjoho, titta det snöar! Ibland finns det inte något bättre. Vitt och mjukt – ibland finns det inget bättre än att pulsa ut i snön. Vill du yra runt har vi tre pass som dessutom kan ge riktigt bra träning – och kanske till och med ett löpsteg.

Vad det handlar om är att utnyttja snön, att ge sig ut på en oplogad väg med någon eller kanske några decimeter lössnö. Den vane terränglöparen kanske till och med ger sig ut i skogen.
Finessen med att springa i snö är att man måste lyfta på benen. Ett bra löpsteg börjar med ett högt knälyft och dessutom gör det inte helt fasta underlaget att löparen tenderar att korta ned löpsteget - och det kan också bra träning om man kompenserar med att ta stegen oftare.
Vi ska alltså träna höga knän och ökad frekvens (kadens eller antalet steg på en sträcka).

Vad vi behöver tänka på i utrustningsväg är bra skor som ger fäste, helst med broddar, eller varför inte ett par riktiga vinterskor typ dubbade Icebug eller Salomon.
För att inte få in snö i skorna kan ett par damasker som Icebugs Gaiter vara en bra investering. Om inte annat kan det vara läge att dra på sig ett par benvärmare, eller kanske avklippta raggsockor som du drar upp över ankeln och tätar glipan mellan sko och löparbyxan.

Här är tre olika pass som ger bra träning:


Snabbdistans på Vintervägen


När det står snabbdistans på träningsschemat, alltså när du ska springa riktigt fort under ganska många kilometer kan det gärna göras på vintervägen. Försök att hitta en oplogad väg som dock inte har större snödjup än att du orkar hålla farten genom snön. Titta inte på distansen utan här handlar det om att springa på tid. 15 till 30 minuter kan vara ett bra pass första gången. Värm upp före och jogga ner eferåt i lugn fart.
Tänk på att: Korta ner steglängden. Fokusera på att hålla ett bra löpsteg, att jobba med armarna kan hjälpa till med knälyftet. Korta ner steglängden. Börja lugn och öka hellre istället för tvärtom.


Pulsning som styrketräning


Snöpulsning kan bli riktigt jobbigt om snön är djup. Om snön ändå är relativt lös kan det gå att springa i halvmeter djup snö. Särskilt långt orkar man dock inte. Däremot kan man utnyttja snön som en sorts styrketräning, ett pass som kanske mer motsvarar kort backe på sommaren. Hittar du ett område, en oplogad väg, kan du lägga in ett intervallpass med korta intervaller. 15 sekunder full fart, 15 sekunder vila brukar skrivas som 15x15 och blir både snabbhets- och stryketräning. Upprepa 8 till 15 gånger och du får en riktigt annorlunda genomkörare!
Tänk på att: Ha rätt utrustning så att du inte får in för mycket snö i skor och att underbenen hålls varma. Värm upp ordentligt och kör någon uppvärmningsomgång först för att känna på snön och underlaget. Ordenlig nedjoggning i minst 15 minuter efteråt för att få bort mjölksyran ur musklerna.


Fartlek i vinterskogen


I videon ovan visar Micke Sjöblom vad det handlar om. Att hitta ett skogsavsnitt som är löpbart och att bara släppa lös. Roligast blir det kanske om man är ett gäng och man turas om att spåra genom skogen. Fartleken kommer intuitivt när man hittar stråk där det går att gasa på. Även om det kanske inte går snabbt kommer dock fartkänslan om man gör som Micke och springer i mörkret. I pannlampans sken blir skogen tätare, rummet mindre och det blir en häftig känsla av fart och natur.

Mer om Vinterträning