Szalkai: värt att testa dubbla pass

Lilian Magnusson började träna efter Anders Szalkais träningsprogram på Marathon.se 2006. Szalkai blev efter att ha träffat och sett Lilian springa hennes personliga tränare och de vann tillsammans med Kent Claesson och Malin Ewerlöf lagtävlingen i Stockholm Marathon 2007.

Vågar man testa två täta pass? Kan det vara någonting för en vanlig motionär?
- Har man tränat länge och tycker att man kört fast lite tycker jag absolut att man kan testa det en tid och se vad det ger, säger löptränaren Anders Szalkai som är ansvarig för träningsprogrammen på Marathon.se

Rent praktiskt kan det vara svårt att få ihop träningen med två täta pass per dag. Lilian Magnusson hade först kört en morgonjogg vid 5-tiden och sedan lagt nästa pass vid niotiden.

- Jag tror egentligen inte att man behöver köra den här typen av upplägg bara på morgnarna. Man skulle till exempel kunna tänka sig att man tränar direkt efter jobbet vid 17-tiden, äter något lätt och sedan tränar ett nytt pass vid 20-21, säger Anders Szalkai.

Väljer man att testa täta pass ska man också ta den andra delen - vilan. Det är viktigt att inte den totala träningsmängden och intensiteten ökas för snabbt. De danska forskarna manar också till försiktighet och att man inte ska dra för snabba slutsatser av deras resultat.

- Man måste alltid ta nya rön och forskning med en nypa salt, säger Anders Szalkai. Resultaten är ofta svåra tolka och olika forskare kan komma till helt olika slutsatser.
- Ta stretching som ett exempel. Det finns forskare som menar på att det inte alls behövs för löpare och till med kan vara skadligt, medan andra forskare menar att det är en viktig del för att få framgång.

Dubbla täta träningspass finns inte med i något av Anders Szalkais vanliga träningsupplägg på Marathon.se.
- Om man själv är nyfiken kan man i vissa lägen testa dubbla täta pass, säger Anders Szalkai. Kansee köra två pass på 5 km styck istället för ett på 5 km.