Lilian tränade ofta två täta pass

Det finns flera exempel på löpare som lyckats nå framgångar med dubbla träningspass. Lilian Magnusson sprang under sin elitsatsning gärna två täta pass efter varandra.
Det var ont om tid som var anledningen för Lilian och tränaren Anders Szalkai tyckte först att det verkade förkastligt men omvärderade och till och med utvecklade Lilians träning så att täta pass fanns med i planeringen.

Många imponerades av Lilian Magnussons löparframgångar. SM-guld på 10000 meter och segrar i Finnkampen 2008. Som upptagen småbarnsmamma fick hon ta den tid som blev över till träning. När hon höjde ambitionen och började träna dubbla pass så tog hon först en morgonrunda vid fem-sextiden och lade sedan det andra passet redan klockan nio.

Förkastligt enligt gängse praxis för långlöparträning där man försöker att få ett morgon och ett eftermdidagspass med minst fem, gärna tolv timmars mellanrum.
- Jag fick ta den tid som fanns, förklarade Lilian det annorlunda upplägget. Jag visste ingenting om träning. Jag pusslade själv ihop övningar från träningsprogrammen på Marathon.se.

I november 2007 gck Lilian Magnusson med i friidrottsklubben Spårvägen och fick Anders Szalkai som tränare. Anders hade redan då lång erfarenhet som elitlöpare och bred akademisk kunskap som utbildad idrottslärare på Gymnastik och Idrottshögskolan.
- Det är klart att jag reagerade när Lilian berättade för mig om sina dubbla morgonpass och från början var min första tanke att dem måste vi ta bort eller öka vilan mellan dem, säger Anders.

– Men träningen passade ju Lilian som har svårt att få tid att träna när som helst. Anders Szalkai lät Lilian fortsätta med sina dubbla morgonpass.

Szalkai hittade en dansk vetenskaplig studie som hade slutsatsen att två täta pass varannan dag är bättre en ett pass varje dag och han började också analysera sin egen träning:
- Mina bästa resultat gjorde jag under 2000-2001. Det var en period när jag faktiskt ofta körde tre pass per dag, varav två var ganska tätt inpå varandra. Eftersom jag körde tre pass vissa dagar tyckte jag att jag kunde lägga in en vilodag i veckan istället
Under 2001 satte Szalkai sitt personliga rekord med 2.12.44 i Austin Marathon och vann sedan Stockholm Marathon.

Under första halvåret 2007 skrev Anders Szalkai ett mer konventionellt träningsprogram till Lilian Magnusson. De lärde känna varandra och märkte att samarbetet fungerade.
Anders Szalkai har varit försiktigt skeptisk till de täta morgonpassen men har under året med Lilian omvärderat sin uppfattning och är beredd att erkänna att de täta passen kan vara bra.
- För Lilian har det varit ett sätt att kunna träna två pass och eftersom det fungerat så bra för henne så började vi somras med dagar med tre pass trots Lilians korta träningsbakgrund.

Tack vare trepassdagarna och dubbla pass vissa dagar kunde Lilian under hela sommaren och fram till Berlin Marathon (2.37 i slutet av september 2007)  ta en eller två vilodagar per vecka men ändå kunnat snitta på cirka tio mil i veckan. Framgångarna och förbättringarana radades upp.
- Jag fick en kick av trepass-dagarna, sade Lilian. På det tredje passet fick jag alltid fått tygla mig för att inte springa för långt eller för fort.

Även om Lilian inte tränade två pas varannan dag så bygger Szalkais träningsfilosofi på dubbla eller tre pass per dag, men också på mycket vilka. Lilian kunde ha två vilodagar i veckan och ändå komma upp i träningsmängd. Resultatförbättringana kom också.
- Lite grann kan man nog säga att mina erfarenheter och den danska forskningen tillsammans med Lilians framgångar är en bekräftlese på något som jag känt på mig, säger Anders Szalkai.