Kombipass på landslagsnivå

Tränaren Ulf Friberg och Mustafa Muhamed.

Landslagstränaren och tillika Mustafa Mohameds tränare Ulf Friberg har med olika former av kombinationspass i sina träningsupplägg.
Friberg tycker träningsformen innebär en positiv variation för löparen med olika farter och olika steg. Backens styrkeffekt är också positiv, och det ger en bra träningseffekt i passet när löpningarna i backen används som aktiv vila.

Här är ett exempel på backkombipass som Ulf Friberg kan ha med i sina program:
Inled med tre intervaller 6-4-2 minuter, med en minut aktiv (jogg) vila mellan. Farten ska inte vara max utan så kallad tröskelfart, cirka 85-90 av max.

Efter sista tröskelintervallen (2 min) lägger löparen in 3x200m backlöpning med joggvila nerför backen. Efter sista backens nerförsjogg är det dags för nästa tröskelparti med 5-3-1 minut.

Nu ska löparna vara igång så tröskelavsnitten kan närma sig intervallfart.
3x200meters backen återkommer som aktiv vila inför sista tröskelparitet med 6-4-2 minuters intervallöpning igen.

I passet kommer löparna springa i olika farter på själva intervallpartierna genom den varierade tiden. De kortare partierna ska gå klart snabbare än de längre.
Ännu mer fartvariation och stegvariation blir det genom att infoga backen. Backens ”avbrott” mellan respektive tröskelparti innebär också att löparen får relativt lång men riktigt aktiv vila. Detta backavbrott gör att tröskelintervallerna i serie två och tre kan gå fortare än om man bara hade haft 1 minut aktiv vila mellan varje tröskelavsnitt.

Sammanfattningsvis kan du alltså med gott samvete lägga ihop intervallpasset med backpasset, och på så vi få tid till ett pass till i veckan och samtidigt alltså få många positiva kombinationseffekter.