Så anmäler man sig till ett internationellt lopp
I stort sett alla större städer världen över arrangerar ett maratonlopp. I många av dem arrangeras det även halvmaror. Hur går man då till väga när man vill springa ett lopp utomlands?
Det enklaste är att leta rätt på loppet på Internet. Association of International Marathons and Road Races – AIM – har länkar till 250 maraton-, halvmaraton- och andra landsvägslopp. Där finns all information.
Bra saker att ta reda på i god tid är:
- När anmälningstiden går ut
- Info om banan (Flervarvsbana? Kuperad? Vindkänslig? etc)
- Vilken temperatur det brukar vara under loppet
- Vilket klockslag loppet startar
- Hur tätt vätskekontrollerna ligger
- Hur långt det är från start/målområde till hotellet
Att boka via långloppsresebyråer
De flesta arrangörer har on-line-anmälningsmöjlighet direkt på sajten. Ofta finns det också tips om flyg och boende. Kontrollera först att det finns ledigt hotellrum samt flygstol eller resepaket.
Det finns också speciella långloppsresebyråer som tar hand om allt de praktiska. Bokar man sin resa via dem så garanterar de startplatser i loppet och sköter allt från anmälan till att boka flyg och hotell samt ge dig all nödvändig information.
I vissa fall – till exempel New York City Marathon och London Marathon – är det en nödvändighet att anlita en långloppsresebyrå. Anledningen är att det är så många som vill springa dessa lopp att antalet platser kvoteras. Vissa arrangörer kräver till och med att man anmäler sig via en resebyrå.
Exempel på långloppsresebyråer är SpringTime Travel och Stockholms Road Runners.
Om man åker med en resebyrå så finns det oftast flera resealternativ. Åker man på egen hand så bör man vara på plats senast dagen före loppet om det handlar om Europa och minst två dagar före om det är någon annan världsdel.
Vad får man för startavgiften?
Startavgiften för internationella maratonlopp varierar mycket men brukar ligga mellan 300 och 700 kr i Europa. I övriga delar av världen kan det i vissa fall kosta långt över tusenlappen. Vad får man då för startavgiften?
Nummerlapp, t-shirt, medalj och/eller diplom är standard i de flesta maratonlopp. Om man hämtar ut sin nummerlapp dagen före start så bjuder många arrangörer på pastamiddag – populärt kallat pastaparty. Många arrangörer lånar också ut datachip till deltagarna vilket gör att man efter loppet kan få sina mellantider via Internet. Under loppet serveras det vid vätskedepåerna allt från vatten och sportdryck till bullar och godis.
De flesta större lopp har också en löparmässa i anslutning till nummerlappsutdelningen där det säljs all typ av löparutrusning till rabatterade priser – skor, kläder, vätskebälten etc.