Szalkai: Sju råd inför (Tjej)milen
Hur gör ska man tänka de sista dagarna? Vad ska man äta? Dricka? Träningsexperten Anders Szalkai ger sju råd inför Tjemilen - Sveriges största millopp.
• Se till att äta bra dagen innan loppet, gärna en kolhydratrik middag. Ät sedan en bra frukost på lördag. Äter du tidig frukost är det även bra, om du tar ett lättsmält mellanmål någon timme innan start, så du inte blir hungrig.
Om du ska springa lite fortare, är det dock viktigt att du inte äter för tätt inpå start. Maten som då ligger kvar i magsäcken drar till sig lite av ditt blod som du egentligen skulle behöva för att syresätta dina muskler under löpningen. Med mat liggande i magen finns en risk att du lättare blir trött i början av löpningen.
• Det är viktigt att din vätskebalans i kroppen är bra. Har du vätskebrist vid starten kommer det dels att försämra din prestationsförmåga. Dessutom ökar risken för sträckningar och vid varmt väder är det till och med risk för kollaps.
Under morgon och förmiddag på lördag ska du dricka ordentligt. Om det ser ut att bli varmt på tävlingsdagen är det bra om du redan under fredagen fyller på med lite extra vätska kompletterat med något salt. (I sportdryck finns oftast lite salter)
När man svettas mycket, tappar man salter i kroppen, och då är det bra om man har en del i reserv.
• Se till att du kommer till tävlingsområdet på Gärdet i god tid, och att du har gått igenom din utrustning, så du har med dig allt. Sko, extra tröja, nummerlapp och allt som du vill ha med dig. Om du har gjort i ordning allt och kommer i tid, slipper du onödig stress som både tar på humöret och på energin. Dessutom har du tid till att ta det lite lugnt och ladda mentalt inför loppet och även hinna med ett besök på toaletten.
• När starten går ska du försöka att inte stressa. Det kan vara trångt i starten, men att stressa spiller onödig energi. Efter en stund brukar fältet sprida ut sig, och då kan du hitta din rytm och ditt steg. Loppet ska vara kul och inte en stress.
• Tänk på att stanna till och dricka på vätskekontrollerna. Detta är speciellt viktigt om det är varmt. Även om du fyllt på bra med vätska innan start hjälper ett tillskott med vätska under loppet dig att prestera bättre. Dessutom minskar risken för att du ska ta helt slut.
• Tag hjälp av andra deltagare under Tjejmilen. Peppa och uppmuntra varandra.
Tjejmilen är, och ska vara, ett roligt lopp. Tag inte ut dig mer än att du har glädje av stämningen efter loppet.
• Till sist: Om du olägligt har dragit på dig en förkylning eller en sjukdom ska du inte springa ett lopp på 10 km.
Visst är det trist att ställa in, men det är inte värt risken att ställa upp om du inte är fullt frisk. Så tveka inte vara åskådare istället, eller bara vara hemma och kurera. Det kommer nya lopp längre fram!