9. Delta i ett 3000 m hinderlopp på bana

Det är inga kvaltider ens för att ställa upp i SM på 3000 meter hinder. Men bättre är kanske att testa något mindre tillfälle. För hinder är svårt.

Utmaningen
Fullfölja en tävling på 3000 m hinder på bana.

Lopp
Ett hinderlopp över 3000 m innebär 7,5 varv på en idrottsplats. Det kryllar inte av tävlingstillfällen men någon gång per år arrangeras säkert ett hinderlopp på en idrottsplats nära dig. Kolla med närmaste friidrottsklubb eller ditt friidrottsdistrikt vilken tävling som kan vara lämplig.

Svårighet
I ett hinderlopp över 3000 m ska man 35 gånger passera över 91,4 cm höga bockar för män och 76,2 cm för kvinnor. Sju av dessa är försedda med en vattengrav. Eftersom löprytmen hela tiden störs så är det svåra att hålla en jämn fart. Räkna med att bli rejält blöt i vattengraven och att du flera gånger under loppet riskerar att få en aning negativa tankar. En svårighet kan också vara att avfärda alla förståsigpåare som undrar varför du ska springa hinder – men de har antagligen aldrig vågat prova själva – så lyssna inte!

Träningens beståndsdelar
Distanslöpning, snabbdistans och intervaller samt spänstträning. För att kunna genomföra loppet så är det viktigt att träna på hindertekniken och om möjligt även passagen över vattengraven. Teknikträningen går också att göra med häckar.

Svårighetsgrad: 7 av 10

Mer om Tio utmaningar för löpare