8. Delta i ett 5000 m-lopp på bana

Bara tanken att gå in på en löparbana kan vara skrämmande, men en känsla som är värd att utmanas, varför inte med ett 5000-meterlopp?

Utmaningen
Genomföra ett 5000 m-lopp på en friidrottstävling på bana.

Lopp
Okej, du får knappast chansen att springa i DN Galan, men runtom i Sverige arrangeras i varje distrikt friidrottstävlingar på lägre nivåer. En del tävlingar har även veteranklasser. Kolla med närmaste friidrottsklubb eller ditt friidrottsdistrikt vilket lopp som kan vara lämpligt att testa första gången. Kom också ihåg att man oftast måste vara medlem i en friidrottsklubb för att ställa upp i en tävling på bana.

Svårighet
Ett 5000 m-lopp innebär 12,5 varv på en 400 m-bana. Det kan bli monotont och om man inte har tränat tillräckligt mycket intervaller så kan man dra på sig mjölksyra för tidigt. Men det är kanske ändå inte den största svårigheten. Att bara våga sig in på en löparoval – och dessutom tävla är någonting som kräver stort mod. Och när man sedan kan räkna med att bli varvad en eller kanske flera gånger kan även det största egot bli lite skamfilat.

Träningens beståndsdelar
Distanslöpning, snabbdistans och intervaller. För att kunna genomföra loppet på ett bra sätt så är det viktigt att springa intervaller på bana. Kent Claessons banträningstips finns här på marathon.se.
Testa också att springa för fullt 5000 meter på bana som träning några gånger innan du testar att tävla för första gången. Håll ögonen på klockan och försök att hålla ett jämnt varvtempo.

Svårighetsgrad: 6 av 10

Mer om Tio utmaningar för löpare