6. Ett maratonlopp under 3 (3.15) timmar

Amerikanen Doug Kurtis klarade den magiska 3-timmarsgränsen mer än 200 gånger under sin karriär.

Maratonlopp är alltid ett kraftprov, att springa snabbt hela vägen är en tuff utmaning.

Utmaningen
Att springa 42.195 m under 3.00 (män) respektive 3.15 (kvinnor). Ungefär 200 svenska män respektive 30 kvinnor klarar dessa gränser varje år.

Maratonlopp
Det arrangeras drygt 20 maratonlopp i Sverige varje år. Det överlägset största är Stockholm Marathon och trots den 30 meter höga Västerbron, som ska passeras två gånger, så är det nog där det är lättast att göra en bra tid. Detta eftersom de många deltagarna gör att man kan få draghjälp på alla nivåer. Dessutom finns det speciella harar som springer i jämn fart på just under tre timmar. En annan lättlöpt mara är Umemaran i oktober som genomförs på en flack vändpunktsbana.

Det finns också en rad stora maratonlopp utomlands. Bland annat Paris Marathon och London Marathon i april, Berlin Marathon i slutet av september, New York City Marathon i början av november och Honolulu Marathon på Hawaii i december.

Svårighet
Att hålla en snitt-tid av 4.15 respektive 4.35 per km i 4,2 mil för att klara 3.00/3.15 timmar.

Träningens beståndsdelar
Distanspass, intervaller och långpass varje vecka. Träning 5–6 dagar i veckan är nödvändigt. Anders Szalkai har ett speciellt träningsprogram där målet är just tre timmar på maran. De finns här på marathon.se.

Svårighetsgrad: 8 av 10

Mer om Tio utmaningar för löpare