4. GöteborgsVarvet under 1.30

Varvet under 1.30 för män och 1.40 kräver träning, men kanske även bra startposition i världens största halvmaratonlopp.

Utmaningen
Springa GöteborgsVarvet, 21,1 km, under 1.30 (män) respektive 1.40 (kvinnor). Här handlar det inte bara om att fullfölja utan det gäller att kunna springa två milar i rad på 42.30. Du kommer inte att vara ensam varken på Avenyn, Älvsborgsbron eller någon annanstans i loppet runt Göteborg. Att kryssa fram från bakre startleden under våra "drömgränser" kräver verkligen sin löpare.

Loppet
Halvmaran GöteborgsVarvet har start utanför Slottsskogsvallen och mål inne på vallen. Loppet arrangeras i mitten av maj och går genom centrala Göteborg. Varje år springer över 45.000 löpare ”Varvet” som är världens största halvmaratonlopp.
Massor av orkestrar, goa gubbar och gummor i publiken och en omväxlande bana gör loppet till en folkfest.

Svårighet
Att klara det hårda underlaget och kunna hålla ett jämnt tempo hela vägen trots att det kan vara svårt i trängseln. Göteborgsvarvsbanan är faktiskt lite småbackig och på halvmaran är de sista sju kilometerna oftast de jobbigaste. Att orka hålla tempo den sista biten upp till Slottsskogsvallen kräver ett taktiskt väl genomfört lopp.

Träningens beståndsdelar
Distanslöpning och snabbdistanspass i tävlingsfart samt intervaller. Med snabbdistanspass i en fart av 4 minuter per km så vänjer man kroppen vid rätt fart. Anders Szalkai ger bra tips på hur man kan träna inför en halvmara här på
marathon.se.
Räkna med att lägga ner fem dagar i veckan eller mer i minst tre månader om du ska ha någon chans att lyckas med tidsmålet. Intervaller och andra kvalitetspass måste ingå i träningen minst någon gång per vecka.

Svårighetsgrad: 6 av 10

Mer om Tio utmaningar för löpare