3. Fullfölja tuffaste bergsmaran

Det var i Björkliden det började och utmaningen slutar inte att vara mindre svår efter alla år.

Utmaningen
BAMM eller Björkliden Arctic Mountain Marathon är den klassiska bergsmaran. Tävlingen är klassikern bland svenska bergsmaror och första loppet arrangerades redan 1995. Det handlar om ett lopp uppdelat på två dagar där man (av säkerhetssskäl) tävlar i par och sover över ute på fjället. All utrustning för övernattning, mat med mera måsta deltagarna själva bära med sig. Distansen brukar ligga på 70–80 kilometer och höjdskillnaden på uppemot 3000 meter.

Loppet
BAMM har ingen snitslad bana. Deltagarna får istället varsin karta i skala 1:50000 med kontrollpunkter inritade. Vägvalen till kontrollpunkterna är upp till deltagarna och kan ibland bli avgörande. Därför är orienteringsvana en klar fördel och vana att springa efter kompass är naturligtvis bra. Bara bitvis kan man räkna med att kunna springa på stig, den mesta löpningen görs i obanad fjällterräng. 2007 startar löparna vid en fjord i Norge och springer till Björkliden.

Svårighet
Olika år har olika svårigheter. Ibland är distansen – åtta mil med ryggsäck på kanske sex kilo – värst. Nästa år kan dåligt väder med snö och minusgrader i nattlägret vara en nog så svår utmaning som själva löpningen. När det gäller den fysiska utmaningen så måste man vara tränad för att klara ett maratonlopp på högst fyra timmar. Har man dessutom fjällvana och kan orientera bör äventyret vara överkomligt. Men fortfarande mycket jobbigt.

Träningens beståndsdelar
Börja med att träna så mycket att du klarar av att springa ett maratonlopp (42.195 meter). när du börjar komma i form så lägger du tiil några träningspass då du springer med ryggsäck. Minst en gång i veckan bör du under de sista månaderna innan loppet träna i en brant backe. Gärna en slalombacke. Spring både upp och ner och fundera på hur många gånger det skulle bli om du skulle klara av 3000 meters stigning.

All info om loppet finns på bamm.nu.

Svårighetsgrad: 8 av 10

Mer om Tio utmaningar för löpare