2. Klara Lidingöloppet

Det finns fler distanser, men utmaningen i Lidingöloppet är naturlivtvis den klassiska tremilen.

Utmaningen
Klara 30 km, gäller både män och kvinnor. Att bemästra Lidingöloppets backiga tremil är inget annat än en prestation. För att göra det måste man passera 15 km inom två timmar, 20 km inom 2.50 och 25,5 km inom 3.40.

Loppet
Lidingöloppet är världens största terränglopp och genomförs i slutet av september. Varje år är det drygt 10.000 som springer den klassiska tremilen och av dessa är närmare 2000 tjejer. Starten sker på Koltorps gärde och via bland annat Kyrkviken, Bosön och Abborrbacken tar man sig längs den vackra banan till målet på Grönsta gärde.
Loppet, som startade 1965, är en institution i svensk löpning och ingår också i en svensk klassiker.

Svårighet
Att bemästra alla backar. Första halvan är relativt lättsprungen, men när banan vid Fågelöudde vänder tillbaka så börjar också många både tuffa uppförsbackar och svårsprungna nerförsbackar. Många säger att Lidingöloppet är tuffare än ett maratonlopp just för att det är så kuperat.

Träningens beståndsdelar
Distanspass, intervaller och långpass. Betoningen bör ligga på distanslöpning i terräng och då helst kuperad terräng. Även intervall- och backpass rekommenderas. För den som bor i Stockholmstrakten är det lämpligt att någon gång innan loppet också prova på delar av banan. Omklädningsrum finns öppna på Lidingövallen och därifrån kan man springa många varianter på banan.
Träningstips för terräng finns här på marathon.se.

Svårighetsgrad: 6 av 10

Mer om Tio utmaningar för löpare