Lisas knep för att hitta ny inspiration

Lisa Blommé har vunnit fyra svenska mästerskap och deltagit i EM och är verksam som ledare i Urban Tribes.

När löpningen känns trist finns det ändå alltid hopp om ny motivation.
Lisa Blommé kan tricken för att hitta inspiration. Här delar hon med sig av några tips för dig som letar efter ny kraft.


Skaffa en träningskompis eller gå med i en löparklubb

Genom att skaffa sig en träningskompis gör du dig ansvarig inför någon. Helt plötsligt blir det inte lika lätt att hoppa över ett träningspass; någon står ju faktiskt och väntar på dig. Det kan också vara skönt att ha någon att prata med och ibland kan det kännas tryggare att vara två, särskilt när mörkret har lagt sig.
Löparklubbar är till för alla och oftast håller de gemensamma träningar för sina medlemmar ett par gånger i veckan.
Att träna i grupp är suveränt och oftast höjder det nivån på ens träning markant.


Läs en bok...

Är man ganska ny som löpare är troligtvis intresset för tider, distanser och tidigare storlöpare ganska svalt. Blossom Taintons bok ”Ny kraft med Blossom” berör ingenting av detta utan pratar istället lite allmänt om träning och hälsa.
Cathy Freemans bok ”Cathy – her own way ” är både underhållande och inspirerande. Bokens inledning måste vara bland det mest inspirerande som någonsin skrivits. Känslan hon lyckas förmedla gör att man inte vill annat än att ge sig ut och träna stenhårt!
Boken ” The perfect distance” som handlar om Sebastian Coe och Steve Owett tänder också gnistor, något som även ”My story so far” gör. Den senare handlar om Paula Radcliffs löparkarriär och om än intressant så blir det lite väl mycket skadefokusering. Boken ”Running with the Buffalos” som handlar om ett collegelag i Colorado, USA är dock riktigt riktigt bra och har allt man kan önska sig. Säga vad man vill om Sven Nylander och hans fadäs under EM 2006, men hans bok ”Den fjärde mannen” är väldigt inspirerande och precis som Freemans bok är inledningen något alldeles extra. Boken om Haile är förstås också en klassiker (”The Greatest” – The Haile Gebreselassi story”), för att inte tala om ”Pre: The story of America’s greatest running legend”!

...eller inspireras av en klassisk löparfilm...

På filmsidan är utbudet inte riktigt lika stort, men det finns ett par gobitar här också. Filmen ””Without Limits” från 1998 är riktigt härlig med en bra blandning av gamla filmklipp och nyinspelat material. ””Fire on the track: the Prefontain story” (1995) och ”Chariots of fire” (1981) rekommenderas starkt. Likaså ””Four minutes”” från 2005 som handlar om Sir Bannister och hans kamp att springa en brittisk mile under 4 minuter.

Besök en tävling

Roligast är nog att ge sig iväg till en stor arenatävling i friidrott. Överallt händer det saker och stämningen är fantastisk (särskilt på större tävlingar där många av stjärnorna är med). Känn adrenalinet pumpa, upplev prestationerna och låt dig inspireras!
En löpartävling är oftast lite svårare att följa såvida det inte är ett stadslopp eller en terrängtävling då dessa oftast körs i x antal varv om ca 2 kilometer. Stämningen vid starten och i målfållan gör dock att även dessa kan vara värda att besöka.

Våga göra förändringar

Utan förändring anpassar sig kroppen till den belastning den utsätts för. Man fastnar på en platå och kommer inte vidare. För att undvika detta gäller det att variera sin träning och inte alltid köra samma distansrunda i samma tempo. Våga pröva nya pass, kanske intervaller eller backträning kan vara något för dig?! Om inte kanske du kan pröva spinning eller fartlek. Gott om träningstips hittar du här.

Gör ett test

Med ett testresultat kommer du att på ett betydligt mer nyanserat sätt kunna planera din träning, välja rätt intensitet med hänvisning till din aktuella prestationsförmåga och de mål du har.
Ett test som återföljs av ett exakt lika dant test ca tre månader senare kan vara grymt motivationshöjande, särskilt som det rör sig om en ganska kort period. Det finns en hel del tester att välja mellan, men det mest relevanta för motionärer är troligtvis Coopertestet.
Det finns många varianter på detta test, och lättast att göra själv är troligtvis att springa 3 kilometer på en löparbana (7½ varv på en 400m-bana) och se hur lång tid det tar. Är man inte benägen att ta ut sig helt och hållet kan man istället ta reda på pulsintervallet 70-80% av max, hålla sig inom dessa värden och se hur lång tid det tar.
Naturligtvis måste man då hålla sig inom samma pulsintervall tre månader senare. Ytterligare en variant på Coopertestet är att ge järnet i 12 minuter för att sedan se hur långt man sprungit. Även detta görs lättast på en löparbana.

Anmäl dig till ett lopp

Utbudet av motionslopp i Sverige är enormt stort och oavsett var du bor bör det finnas ett lopp i närheten. Hitta ett lopp som verkar roligt eller utmanande, anmäl dig och börja sedan planera din träning med fokus att prestera som allra bäst på tävlingen. Har du en semester utomlands inplanerad kanske det kan vara en idé att luska ut om området du ska besöka har något motionslopp under tiden som du är där.
Svenska lopp hittar du här.

Lyssna på ett föredrag

Behöver ju inte nödvändigtvis vara en löpare. Det finns gott om intressanta personer som kan få en att promenera hem med förnyad kraft och inspiration. Allt från tränare och elitidrottare till författare och allmänna glädjespridare rekommenderas! Har du till exempel inte lyssnat på Rune Larsson (motivation) eller Susanne Johansson (glädje) har du mycket inspiration att hämta. Håll även ögonen öppna för föredrag av Kaj Polack (självutveckling), Yannick Tregaro och Sanna Kallur med tränare.

Börja föra träningsdagbok

Att föra träningsdagbok behöver inte vara hälften så seriöst som det låter. Det räcker gott och väl att använda din vanliga kalender. Fyll i antal löpkilometrar samt träningstid per dag. Kör du komplimenterande träning som promenader, cykel, våtväst eller styrka ska sådant också nedtecknas. Summera veckan i slutet och skriv ner totala antalet kilometrar för veckan samt antalet alternativpass och styrketräningspass. Snart kommer du att springa ett par extra kilometrar på varje runda bara för att finslipa statistiken i träningsdagboken!