Kom igång efter sommar-semestern

Det här är för dig som tagit semester från träningen. För dig som var igång bra med träningen i våras, kanske till och med sprang GöteborgsVarvet eller Stockholm Marathon men som sedan dess haft lata dagar.
Semestern är slut och det är dags att komma tillbaka till vardagen.
Tillbaka till löpningen!

Hur ska man nu komma i gång igen?
Första passet är det svåraste. Har man inte insett det tidigare så är det nu som man upptäcker att något har hänt över sommaren. Bli inte förvånad om benen känns som stockar och du får slita dig runt rundan som du så lätt klarade i våras.
Låt inte känslan efter första passet styra. Istället gäller det att göra en plan:
Dela upp comebacken i perioder:

1) Dags för inskolning

Börja med en inskolningsperiod på 14 dagar då du tränar ofta men kort tid.

 • Fysiologer vid GIH har visat att det räcker med drygt 20 minuters träning för att ett pass ska förbättra konditionen.
 • Fyra pass på en halvtimme per vecka ger bättre effekt än två pass på en timme.
 • Orkar man inte springa så varvar man med att gå i rask takt. Kom ihåg att det är tiden som man är ute som räknas.
  Redan efter två veckors kontinuerlig träning fås en klart förbättrad kondition och det är egentligen först nu det går att avgöra hur mycket du tappat..

  2) Gör en ärlig bedömning

  Visst har du en aning om vad du klarade för tider på fem eller tio kilometer i våras. Efter fjorton dagar är det dags att testa formen. Ta en runda som du har klockat din tid på i våras eller mät upp 5 alternativt 10 km med din Garmin eller Polar. Eller använd kartverktyget på Puls.se
  När du har tiden på testrundan har du också något att utgå ifrån. Men nu gäller det att göra en ärlig bedömning.

 • Kanske har du inte tappat mer än någon minut. Klarade du maran eller GöteborgsVarvet i våras så bör det vara fullt möjligt att göra ett riktigt hyggligt Stockholm Halvmarathon. Hoppa in i Szalkais träningsprogram för halvmaran på din nuvarande nivå eller improvisera fritt efter vilken träning som var effektiv i våras.

 • Kanske var du i bra i form i våras och klarade ett av de stora loppen, men testet nu gick dåligt tidsmässigt. Om du ändå orkade springa hela vägen kanske det ändå är möjligt att springa halvmaran i Stockholm eller ta sig runt Lidingöloppet och grunda för en klassiker. Men se sanningen i vitögat och inse att du kanske har tappat en nivå och att du får sänka målsätningen till att klara loppet. Med några veckor kvar att träna finns ändå hopp om att förbättra konditionen ordentligt.

 • Kanske fick du slita rätt hårt för att klara stora loppet i våras, och möjligen var det så att du inte tränade riktigt så mycket som du ville eller hade hoppats. Hur som helst gick testet nu inget vidare. Inse att det gäller att börja om med grundträningen. Sätt upp som mål att springa ett kortare lopp och att komma igång med träningen under hösten.