Test: Tänker du rätt om löpträning?

Det är lätt att tänka att man ska börja springa. Men alla tankar om löpträning är kanske inte helt rätt tänkta. Kolla dig själv och nio vanliga tankar. Rätt eller fel tänkt? Skrolla ner och läs vad vi tycker.

Tanke nr 1:
Du har inte sprungit på några månader men du har din milrunda som du sprang i höstas. Du tänker att den ska jag i alla fall klara, jag struntar i om det går långsamt och jag behöver gå. Du tänker att du ger dig på milen direkt.
Rätt eller fel?

Tanke nr 2:
Du tänker att du ska börja med kortare sträckor. Elljusspåret lär visst vara springbart redan och du tar bilen dit för säsongens första runda. Du klämmer trean på 16 minuter och tänker i bilen hem att att nästa gång så gör du den på 15 minuter.
Rätt eller fel?

Tanke nr 3:
Din sambo har en pulsmätare som ger olika pulsvärden, maxpuls och medelpuls. Du lånar pulsmätaren och kommer hem efter fem kilometer och blir mäkta imponerad över att du har genomgående lägre pulsvärden än sambon. Både du och sambon tänker att du har nog en riktig järnkondis.
Rätt eller fel?

Tanke nr 4:
Du ser en inspirerande film på Youtube med en kille som springer barfota och läser sedan om nya löparskor som ger barfotakänsla och som har minimal dämpning. Du beställer ett par skor på Internet och tänker att nu ska det bli löpning på riktigt.
Rätt eller fel?

Tanke nr 5:
Du har verkligen bestämt dig för att nu ska du komma igång men tänker att du ska vara smart och först ta en inskolningsperiod på några veckor då du tränar ett par gånger i veckan.
Rätt eller fel?

Tanke nr 6:
Löpning är ett utmärkt sätt att gå ner i vikt. Du tänker som boxarna och bylsar på dig extra så att du verkligen kommer igång med svettningen när du springer.
Rätt eller fel?

Tanke nr 7:
Du känner dig inte alls inspirerad för löpning utomhus och tänker att det verkar både mer socialt och bekvämt att springa på gymmet som har löpband.
Rätt eller fel?

Tanke nr 8:
Du börjar bli en van löpare och springer allt längre och bättre. Men du tappar alltid på slutet och tänker att det kanske att det har med din sittande stil att göra och tänker att nu ska du bli bättre på styrketräning och stretching.
Rätt eller fel?

Tanke nr 9:
Du tänker att långpassen är nyckelpass för dig som ska springa ett längre lopp. Du preparerar dig för värme genom att undvika att dricka under långpassen.
Rätt eller fel?
 


Rätt eller fel – så här tänkte vi:

Okej, vi tänker alla olika och vad som är rätt och vad som är fel när det gäller träning är så klart ingen exakt vetenskap. Men vi vågar sticka ut hakan om vad som är rätt och vad som är fel tänkt om löpträning.
Tanke nr 1: Rätt tänkt.
Du ger dig ut på milen direkt. Om du klarade milen i höstas ska det inte vara några konstigheter att ta dig runt milen om du är beredd att gå om det blir för jobbigt och varvar löpning med gång.

Tanke nr 2: Fel tänkt.
Du springer alltså tre kilometer på 16 minuter och är nöjd med det. Frågan är vad den konditionen kommer ifrån. Lägger man på tio minuters uppvärmning och tio minuters nedvarvning så skulle passet bli så mycket bättre. En tumregel är att se till att passet blir minst 30 minuter. Orkar man inte springa hela passet så går man och håller igång.

Tanke nr 3: Fel tänkt.
Pulsen är inget absolut värde för kondition. Man kan inte jämföra med andra och få ett mått på sin kondition. Däremot är pulsmätaren ett utmärkt instrument för att kolla och jämföra sin egen puls- och konditionsnivå.

Tanke nr 4: Rätt tänkt.
Testa gärna olika sorters skor. Det finns massa olika mer eller mindre seriösa teorier om att skor inte behöver ha all den dämpning och funktion som vanliga löparskor har. Börja med några kortare rundor i de nya skorna och inte för ofta. Långsamt kan du bygga upp och vänja kroppen att springa i enklare skor. Ett bra komplement och stärkande för fötter men vi tror fortfarande att vanliga löparskor är det bästa valet för de allra flesta.

Tanke nr 5: Fel tänkt.
Du har alltså bestämt dig för att komma igång. För att träningen ska bli en vana så finns det ingen anledning att fundera på inskolningsperiod. En vana blir lättast en vana om man gör det varje dag. Tänk alltså träning i någon form varje dag de där första veckorna. Det behöver inte och ska inte vara löpning varje dag. Men det ska vara någonting. Ena dagen löpning, nästa dag yoga, tredje dagen simning, fjärde dagen löpning och så vidare. Efter ett par veckor med någon aktivitet varje dag har du skaffat dig en vana.

Tanke nr 6: Rätt tänkt.
Men egentligen helt oväsentligt om du på lång sikt vill gå ner i vikt. Svettningen gör att du förlorar vikt för stunden men som du sedan dricker igen. Att svettas mer under en mil ger inte mer förbränning.

Tanke nr 7: Rätt tänkt.
Ska man komma igång måste man hitta ett sätt och en vana som passar en själv. Att springa på löpband är inte lika bra som att springa utom hus säger skeptikerna. Vi tror att det kan vara väl så givande, men som vanligt gäller det generella rådet att hålla igång i minst en halvtimme.

Tanke nr 8: Rätt tänkt.
Har man inte rätt styrka för att hålla uppe kroppen får man gärna en sittande stil, och ju längre lopp, desto mer sittande blir stilen. Och sittande stil är inte särskilt löpekonomiskt och inget att eftersträva. Stryka och stretching är det som gäller.

Tanke nr 9: Fel tänkt. Värmetålighet har inget att göra med att inte dricka under långpass. Drick alltid under långpass så går återhämtningen snabbare. Testa olika kombinationer av vatten, sportdrycker och gel så att du vet vad du klarar av under ett längre lopp.

Alla tankar om löpträning är kanske inte helt rätt tänkta.