Löpträning tog Henrik genom Vasaloppet

Löpning i obanad terräng funkade bra som träning för Vasaloppet, tycker Henrik Pehrson. Foto: Micke Sjöblom

Går det att åka Vasaloppet med bara löpträning?
– I det tunga föret kunde jag diagonalåka när de andra stakade och nästan springa om i backarna, säger Henrik Pehrson som åkte de nio milen på 9.24.
Trots att det var Henriks första gång på skidor för vintern kunde han med vasaloppsrutin, maratonträning och ett speciellt löppass klara söndagens kraftprov utan problem.

Det är ett sorts följa-John där enda regeln är att man inte får springa på stig.

– Varje tisdag är vi ett gäng i Stockholm som brukar springa i obanad terräng i skogen, berättar Henrik. Det är ett sorts följa-John där enda regeln är att man inte får springa på stig. Vi springer i en dryg timme
– Det här ett fantastiskt roligt pass som jag kan rekommendera till alla löpare. Det ger styrka och bålträning samtidigt som det mjuka underlaget är skonsamt.
Henrik tycker också att han blivit en bättre asfaltslöpare av träningen i skogen. I de långa loppen gäller det att orka hålla upp kroppen, inte sjunka ihop. Det ger också en allround benstyrka som räcker för hela Vasaloppet.

Disponerar krafterna
När vi får en pratstund med Henrik dagen efter nio timmars skidåkning i spår som var historiskt tungåkta är han tillbaka på arbetet.
Trots den snöfattiga vintern i Stockholm helt utan skidträning, men med fyra- fem löppass i veckan, har han nästan ingen känning av milen från Sälen till Mora.
– Jag trodde att jag skulle ha betydligt ondare efteråt men man måste komma ihåg att det är mer lågintensivt arbete i Vasaloppet och löpningen i skogen verkar ha gett styrkan i kroppen som behövdes.
Mycket i både långlöpning och skidåkning handlar om att disponera sina krafter. Efter att ha åkt Vasaloppet 16 gånger, dessutom ett antal maraton, ultramaraton och lidingölopp vet Henrik vad som krävs för att klara och orka uppskatta loppen.

– Jag är en social löpare och skidåkare, jag är med i loppen för att det är sociala evenemang. Anledningen till att jag åker Vasaloppet är för allt runtomkring; förberedelserna dagarna innan, snacket om väder och valla, köandet tidigt på morgonen till starten.
Sedan tar loppet inte slut vid målet utan det fortsätter i bussarna och vid maten när det berättas om loppet. Man delar upplevelsen fast man egentligen inte känner varandra. Alla pratar med alla och om det som man varit med om.

Kallare i ASICS Stockholm Marathon
Årets snackis i Vasaloppet var det rekordvarma vädret. Tio grader och sol!
– Hade jag sprungit maraton hade jag haft shorts och linne, så varmt var det, säger Henrik.
Nu blev det ändå långa tights och en tunn jacka, två- tre muggar vatten, sportdryck eller blåbärssoppa vid varje vätskekontroll fem deciliter i timmen - vilket kanske ändå var för lite.

Trots vädret hade Henrik bättre sluttid än 2014 och sin bästa placering genom alla år. Extrema väder verkar inte påverka honom särskilt negativt.
– Mitt snabbaste Stockholm Marathon sprang jag 2012 när det var fem grader, tio sekundmeters vind och regn. Det var faktiskt fem grader kallare än det var nu i Vasaloppet.

2012 blev det 3.26 i ASICS Stockholm Marathon. Henrik har sprungit snabbare maratonlopp, men trots att han tränar löpning nästan varje dag och är ledare i löpargruppen TSM Running så är tidsmål inte prioriterat.
– Vasaloppet , Lidingöloppet och Stockholm Marathon är upplevelser som jag tror att alla kan uppskatta.

Vilket är jobbigast?
När det gäller själva styrkeproven, vilket som är tuffast tycker inte Henrik att man direkt kan jämföra men säger:
• Vasaloppet är mer lågintensivt och skonsamt för kroppen. Men man måste orka en hel dags arbete.
• ASICS Stockholm Marathon blir jobbigare under kortare tid och tar på ben och muskler, men man kan ändå springa avslappnat på asfalten och har hela tiden publik och något att titta på.
Lidingöloppet är mer högintensivt och kräver koncentration på löpningen hela vägen, vilket gör att det kan kännas längre än både Vasaloppet och ASICS Stockholm Marathon.

Ett av vinterns häftigaste löppass. Löpning en vinterkväll i obanad terräng. Kanske hade det gått att åka skidor den här kvällen men löpträningen funkade bra för Vasaloppet.
Henrik Pehrsons egen bild från startgärdet i Sälen på söndagsmorgonen. Spåren är i tövädret vattenfyllda.
Henrik Pehrson är en av ledarna i TSM Running, Sveriges största löpargrupp. Att idrotta tillsammans är viktigare än tider för Henrik.