Vanliga frågor och svar

Det ena loppet är inte det andra likt, men Svenska friidrottsförbundet har ett regelverk som de flesta lopp arrangörer rättar sig efter. Här är några vanliga frågor och svar som gäller för de flesta lopp som ordnas i Sverige.

Jag har hittat ett lopp som jag vill springa. Hur gör jag för att anmäla mig?
Enklast brukar vara att via kalendern på här Marathon.se gå in på arrangörens hemsida. De största loppen har numera både anmälan och kort- eller betalning via bank direkt på sina hemsidor. Andra har anmälningsformulär. Ett annat sätt är att ringa, e-posta eller skriva till arrangören och be om inbjudan till loppet.

Vad betyder de olika klasserna?
I de flesta lopp är män och kvinnor uppdelade. Ofta används klassbeteckningen Herrar och Damer, men en del arrangörer skriver Män och Kvinnor. Många lopp har lopp för olika åldrar. När det står Herrar, Herrar 35–70 år innebär det att det finns tävlingsklass för seniorer (23–34 år) och veteranklasser för löpare 35–39 år, 40–44 år, 45–49 år och så vidare. Man ska räkna den ålder som man uppnår under året. Exempelvis kan en löpare som fyller 40 år den 31 december 2016 ändå springa hela året i 40-årsklassen.
I många lopp finns även motionsklass. Dessa är inte åldersindelade och är den klass som löpare som inte springer för någon klubb ska anmäla sig i. Oftast startar alla klasser samtidigt i långlopp men det finns undantag.

Måste man tillhöra en klubb för att få delta?
Nej, i nästan alla långlopp kan man delta utan att vara med i en klubb. Däremot kan man inte vara med i tävlingsklass och inte heller i klass som gäller distriktsmästerskap eller svenskt mästerskap.

Måste man anmäla sig i förväg?
De flesta lopp tar emot anmälan så sent som fram till en timme innan loppets start. En sådan anmälan kallas för efteranmälan och brukar innebära en betydligt högre avgift. Vilka regler som gäller för efteranmälan brukar anges av arrangören.

Är det alltid tidtagning och tävling?
En del lopp har varken tidtagning eller tävling. De allra flesta långloppen har dock tidtagning. Arrangörerna publicerar oftast resultaten på Internet.

Måste man ha någon speciell tävlingsdräkt?
Nej, i långlopp kan man klä sig i stort sett som man vill. T-shirt, topp, eller linne på överkroppen och shorts eller tights brukar vara vanligast. I de flesta lopp får man nummerlapp som ska bäras väl synlig. 

Kan man få tillbaka anmälningsavgiften om man inte kan starta?
Det är upp till varje arrangör att bestämma över anmälningsavgiften. Folksam har en försäkring som heter Startklar som även innehåller en del för återbetalning av anmälningsavgift om du inte kan starta.