Så var mitt första lopp

Hur är det att vara med i ett lopp första gången? Här berättar fyra personer om sina förberedelser och minnen av sitt första långlopp.

”Fantastisk upplevelse att ta sig över bron!”
”Broloppet 2000 med start i Danmark och målgång i Malmö var mitt första lopp. Jag och en kompis, som bor i Malmö, hade bestämt att vi skulle vara med och jag började träna två månader före. Jag joggade två gånger i veckan, sju kilometer varje gång. Två veckor före loppet genomförde jag ett 16 km-pass för att se om jag skulle orka och det fungerade bra. Det var första gången jag sprang över en mil och jag fick bara lite skavsår.
Loppet var en fantastisk upplevelse med över 90 000 startande. Min strategi var att hålla en fart av sex minuter per kilometer och det var inga problem. Jag gick ingenting och sluttiden blev 2.01!
Ola Karlsson, Göteborg

”Det är så skön stämning i Vår Ruset och så får man en picknickkorg efteråt!”
”Några arbetskamrater hade varit med i Tjejmilen och lockade med mig i VårRuset. Det var 1994. Då gick jag på Friskis&Svettis 2–3 gånger i veckan och promenerade en hel del. Stämningen och atmosfären kring VårRuset är så härlig och alla är så pigga och glada! Först är det uppvärmning med Friskis&Svettis och under loppet är det publik som hejar, man får vätska och på en del ställen är det orkestrar som spelar.
Det är så trevligt efteråt då man får en picknickkorg om man är minst sex stycken som anmält sig tillsammans. Bröd, smör, skinka, ost, korv, potatissallad och cider! Jag har varit med tio gånger nu och det har varit bra väder alla år utom ett – då tog vi med oss picknickkorgen hem. Jag har egentligen aldrig joggat utan promenerar i rask takt och går på Friskis&Svettis varje vecka.
Vår Ruset är en härlig aktivitet och så betalar arbetsgivaren startavgiften.”
Eva Thorsén, Haninge

”Folkjublet på Manhattan var speciellt!”
”Midnattsloppet 1999 var mitt första lopp och jag hade 61 minuter på milen. Jag förberedde mig genom att jogga två gånger i veckan månaderna före. Efter loppet gjorde jag några 15 km-pass och sprang en månad senare halvmaran Stockholmsloppet på 2.06. Sommaren 2002 genomförde jag sedan Nijmegenmarchen i Holland – 16 mils vandring på fyra dagar. 2003 och 2004 fullbordade jag ”Klassikern” (Vasaloppet/Engelbrektsloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet) två år i rad och hösten 2004 deltog jag i New York City Marathon.
Som förberedelse inför maran löptränade jag två gånger i veckan och promenerade och dansade även en hel del. Veckorna innan loppet fick jag också in några 22 km-pass. Jag åkte till New York City med Springtime Travel och det var en härlig stämning med många likasinnade i samma ålder! Dagen före loppet åkte vi buss hela löpsträckan där arrangören berättade om banan i detalj.
Det var bara några få plusgrader på morgonen och jag klädde mig därefter och så blev det 17 plusgrader när loppet kom igång! Det var en härlig känsla att springa över Queensborough-bron in på Manhattan och möta allt folkjubel längs banan! Min tid blev 5.27.
Staffan Hedman, Aspudden

”Jag sprang Tunnelloppet med jobbet”
”Jag blev ansvarig för anmälningarna till Tunnelloppet på min arbetsplats. Vi blev till slut tio stycken som deltog och det var en riktigt kul upplevelse! Alla hade företagströjor vilket gjorde att vi blev ett lag.
Jag joggade några gånger månaderna före loppet, 30–40 minuter per gång, varav några tillfällen på lunchen tillsammans med arbetskamraterna. Det var egentligen alldeles för lite för att klara av ett 11 km-lopp på ett bra sätt men jag har hållit på med aerobics tidigare och har cyklat till och från jobbet i flera år. Tiden blev 1.11.
Victoria Palmqvist, Enskede