Olika typer av lopp

Många trail-lopp, som Bagherra Sälen Fjällmaraton ordnas på ganska ruffa stigar, men ändå på långa distanser

Det finns olika kategorier av lopp och dessa kan delas in i terräng, landsväg, stadslopp, stafetter, tjejlopp och maratonlopp.

Terränglopp
Terränglopp genomförs i skogen och/eller i parker, på terräng- eller grusstigar och gräs. Ofta lite av varje. Underlaget är så gott som uteslutande mjukt och innehåller ofta lite mer backar än andra lopp. De flesta terränglopp arrangeras vår eller höst.
Några kända terränglopp är klassiska TIF-terrängen i Trollhättan i april, Rösjöloppet i Sollentuna norr om Stockholm i maj, Lidingöloppet sista lördagen i september och Finalloppet i Göteborg i början av november.

Landsvägslopp
Landsvägslopp arrangeras på vägar och gator där underlaget oftast består av asfalt. Längden kan variera från några få kilometer upp till omkring tre mil.
Exempel på landsvägslopp är Påsksmällen i Enhörna i mars och klassiska Kungsbackaloppet i april.

Stadslopp
Det finns många lopp som går centralt inne i städer och dessa har ofta en festlig inramning med mycket publik, levande musik och andra jippon. Stadsloppens banor är som regel kurvigare och knixigare och arrangeras ofta på publikvänliga flervarvsbanor.

Stora stadslopp är Göteborgsvarvet i mitten av maj, Trosa stadslopp i Södermanland i månadsskiftet juni-juli och Midnattsloppet i Stockholm i början av augusti.

Stafetter
Det finns flera stafetter för nybörjare och motionslöpare vilka i flera fall är speciellt anpassade för kompisgäng och företagslag. Oftast finns både herr-, dam och mixedklass och antalet sträckor varierar från 5–6 stycken och uppåt. Sträcklängden, som kan vara olika från sträcka till sträcka, är från några kilometer upp till fulla maratondistansen. Bellmanstafetten i Stockholm, som arrangeras i början av september, består av fem stycken 5 km-sträckor.
Andra stafetter är Ölands kyrkstafett i Färjestaden och Dagbladsstafetten i Stockholm som båda går i maj. I mitten på juli arrangeras S:t Olavsloppet som är en landsvägsstafett mellan Östersund och Trondheim.

Tjejlopp
Denna typ av lopp är enbart till för tjejer vilket skapar en lugnare atmosfär med mindre hets där upplevelsen är det viktiga. Ett tjejlopp handlar om att springa, jogga, lunka eller promenera en sträcka på 5–10 km, oftast på asfalt och/eller parkvägar med svag kupering. I vissa lopp kan man välja om man vill ha tidtagning eller inte.
Tjejmilen i Stockholm i slutet av augusti är det kanske mest kända tjejloppet men Vår Ruset, som arrangeras i ett femtontal olika städer i maj månad, samlar också många tusen deltagare. Andra exempel är Drottning Margaretaloppet i Kalmar, som också genomförs i maj, och Lidingö Tjejlopp i september.

Maratonlopp
Den korrekta längden på ett maratonlopp är 42 195 meter – 4,2 mil – och löps på asfalt. Nästan alla stora städer i världen har ett maratonlopp som oftast arrangeras på en flervarvsbana. Det finns också en rad lopp på mindre orter.
I början av juni arrangeras varje år Stockholm Marathon medan den som vill springa en mara utomlands på hösten kan välja till exempel Berlin Marathon i september eller New York City Marathon i början av november. Springtime Travel ordnar speciella löparresor till båda. När det gäller vårmaror är London Marathon i april ett populärt lopp.
Ett exempel på ett mindre lopp är Östergarn Marathon på Gotland i juli.

Alla svenska långlopp
En förteckning över samtliga svenska långlopp med banlängd, anmälningsinformation etc finns här på marathon.se.