Ett sätt att komma igång

Många som deltar i långlopp på 5–10 kilometer har få löppass i benen. Alla som är friska och inte allt för gamla och överviktiga klarar av att genomföra ett lopp. Syftet med träningen är kanske deltagande i VårRuset, Midnattsloppet, Göteborgsvarvet eller ASICS Stockholm Marathon men strävan bör vara att träna kontinuerligt året om för att må bättre och orka mer!

Många bedriver någon form av motion – spelar tennis eller badminton, simmar, kör friskis & svettis eller cyklar till jobbet – och denna typ av träning räcker för att delta i ett lopp. Vill man däremot kunna genomföra ett långlopp på ett bra sätt med jämn fart hela vägen och uppleva den ”kick” som det kan vara så behöver man träna ett par gånger i veckan under åtminstone ett par månaders tid.

När man kommit igång att springa regelbundet varje vecka och deltagit i ett 5- eller 10 km-lopp så gäller det att behålla kontinuiteten. Att springa 1–2 gånger i veckan och kanske också promenera, cykla eller simma en gång ger en bra och allsidig träning. Med regelbunden träning hittar man snart flyt i löpningen och man kan efter en tid springa 45 minuter till en timme i jämn fart. Då är man redo att sikta mot till exempel en halvmara, 21,1 km.

Att få upp farten
När man fått rutin på att springa 1–2 gånger i veckan kan man försöka öka på till 2–3 pass och då köra ett av dem lite snabbare. När man klarar av att höja farten så blir det också roligare! Om man joggar/springer tre gånger i veckan i upp mot en timme så kommer man efter en tid också att gå ner i vikt.

Att träna kan vara en social sysselsättning – om man vill. Man kan till exempel springa med arbetskamrater på lunchen eller direkt efter jobbet. Motionscentraler med utmärkta löpslingor av varierande längd samt dusch och bastu finns på flera ställen och där kan man träffa likasinnade.

Det finns också föreningar som tar emot nybörjarlöpare som är lite äldre.
Om man tvärt om har ont om tid så kan träning till och från jobbet vara ett alternativ.
Det viktiga med träningen är att hitta kontinuitet och då kan det vara bra att ha ett motionslopp att sikta på!