Längdskidor bra träning för löpare

Kan man byta ut löpning mot skidåkning utan tappad effekt som löpare? Michael Svensson, tidigare landslagsman på 1500 meter och numera universitetslektor vid Idrottsmedicinska enheten vid Umeå universitet, har svar.

Klassisk längdskidåkning innebär att många muskelgrupper aktiveras, vilket ger en stor belastning på hjärtat som då tränas på allra bästa sätt.


Kan man byta ut löpning mot skidor om man är inriktad på löpning?
– Att byta ut 1-2 distanspass per vecka till längdskidåkning är alldeles utmärkt eftersom klassisk längdskidåkning innebär att många muskelgrupper aktiveras, vilket ger en stor belastning på hjärtat som då tränas på allra bästa sätt. Dessutom innebär längdskidåkning bra styrketräning för mage, rygg, rumpmuskulaturen, axlar och armar som många löpare är svaga i.
– Längdskidåkning innebär ganska mjuka och skonsamma rörelseaktioner och man sparar mycket på vaderna och delar av lårmuskulaturen som ofta blir hårt belastade och ansträngda av de hårdare löppassen.
– Personligen har jag mycket goda erfarenheter av längdskidåkning som ett komplement i vinterträningen. Tuffa fartlekspass på längdskidor var något av min favoritträning under vinterhalvåret som bidrog till att uppnå hög träningsvolym som jag aldrig hade klarat av om jag bara löptränade och styrketränade.

Rent fysiologiskt vad tappar man?
– Om man bara tränar längdskidåkning tränar man inte de ”motoriska program”, den löpspecifika koordinationen, vilket kan medföra att man kan känna sig lite kantig när man börjar springa. Hur effektivt vi kan använda vår ”löpmuskulatur” styrs av nervsystemet som måste tränas specifikt genom löpning. Om man tränar bara längdskidåkning under vinterhalvåret kan det bli för stor omställning och risk för skador på vårkanten ifall man då byter skidträningen till löpträning, speciellt då man kanske känner sig väldigt uthållig och då lätt springer på lite för hårt utan successiv intensitetstillvänjning.
– Regleringen av den löpspecifika muskelaktiveringen och regleringen av genomblödningen i muskulaturen står som sagt mångt och mycket under nervsystemets kontroll och detta tränas bäst upp under grenspecifik träning.
– För en vanlig motionär som tränar 2-4 pass per vecka gör det sannolikt mindre skillnad jämfört en elitlöpare som under hela året behöver träna sin löpekonomin vilket kräver löpträning i löphastigheter nära tävlingsfart.

Kan man byta alla löppass?
– När man han känningar av överbelastning är längdskidåkning ett bra alternativ som skonar benen.

Något man ska tänka på som löpare när man kör skidor?
Att se till att man har bra vallat ifall man ska åka klassisk skidåkning eftersom bakhala skidor varken är kul eller hälsosamt för en löpare… Kan ge oönskad träningsvärk, till och med skador.

Vilka pass lämpar sig att byta ut löpning mot skidor?
Vissa ”utfyllnadspass”, distanspassen som är viktiga för att uppnå hög träningsvolym. Detta kan också bli positivt för löppassen och medföra att man är mer fräsch i benen när det drar ihop sig till de viktiga löppassen med kvalitet, intervaller och tröskelpass.