Träna med hjärtat

Löpning är ingen prylsport. Har aldrig varit och kommer aldrig att bli. Ändå ska det här handla om pulsmätare/pulsklockor – och visst låter det som något riktigt onödigt. Det var i alla fall vad jag tyckte från början. Men jag har ändrat mig!

Löpning är ingen prylsport. Har aldrig varit och kommer aldrig att bli. Ändå ska det här handla om pulsmätare – och visst låter det som något riktigt onödigt. Det var i alla fall vad jag tyckte från början. Men jag har ändrat mig!
För jogging och löpning kan vara lite mer än att bara ta en runda i skogen, runt Kungsholmen eller var man gillar att springa. Det handlar också om att träna. Om att bli bättre. Och ska man bli bättre måste man träna rätt.

Hur ska man då veta att man tränar rätt?
Rätt gissat! Här kommer pulsmätaren in i bilden. Mätinstumentet för hjärtat, vår motor! Vi behöver inte längre leta efter pulsen på handloven och muliplicera antal slag under tio sekunder med sex för att få pulsen. Ännu bättre: pulsklockan ger kontinuerligt uppgift när du springer om vilken puls du har just då! Det här är viktigt för alla som tränar kondition. Pulsmätaren fungerar som en sorts hastighetsmätare.

När man börjar med pulsträning är det första man gör att bestämma sin maxpuls. Det kan göras på flera sätt:
Generellt:
Maxpulsen är för män 220-(åldern). För mig betyder det att den är 220-36=184 (vilket stämmer rätt bra). För kvinnor räknas är formeln 226-(åldern)=maxpulsen.
Självtest:
Värm upp ordentligt. Spring sedan 20 minuter och öka farten succesivt så att du når den fart du brukar hålla vid snabbare träningspass. Håll farten i två minuter, och öka sedan farten under ytterligare två minuter för att sedan ösa på för fullt i en minut i svagt motlut. Läs av pulsen strax innan du stupar. Jogga ner!
Medicinskt:
Låt en läkare/fysiolog utföra en maxpulsundersökning. Med maxpulsen som grund lägger man sedan upp träningen. För olika grader av anstränging ger olika effekt.
Man använder alltså pulsklockan för att kolla att man ligger på rätt ansträningsnivå. I den här artikeln skummar vi bara på ytan av vad pulsträning kan innebära. Det finns mycket att läsa om olika former av pulsträning . Med pulsklockorna följer oftast också grundläggande fakta och instruktioner om pulsträning.

Enklaste sättet att använda pulsmätaren är som hastighetsmätare så att man får varningssignal om man ligger på för hög eller för låg (händer inte ofta) ansträngingsgrad. Visste ni förresten att förbränningen av fett är maximal då man ligger på 70 procent av maxpulsen? Tester har visat att om man springer 5 km med en puls på 70 % av maxpulsen förbränns 422 Kcal varav 202 Kcal fett. Ökar man farten och ansträningsnivån till 90 % förbränns 452 Kcal men endast 42 Kcal fett.

Låt oss alltså fastslå att pulsmätaren inte bara är en onödig pryl.
Själva konstruktionen är enkel. Med pulsklockan följer ett bröstband som man spänner på sig när man ska använda pulsmätningsfunktionen i klockan. En sändare skickar signalen till pulsklockan som visar pulsen på urtavlan.

Marknaden domineras av finska Polar. De enklaste modellerna har kontinuerlig pulsåtergivning samt pulsintervall med alarm och duger alltså för den enklaste formen av pulsträning.
För den som verkligen vill träna rationellt finns det ingen anledning att spara på pengarna. Kolla till exempel in Timex mest avancerade modell med både pulsmätare och GPS. Med en koppling till PC:n kan man efter träningspasset tanka över datan från träningspasset och analysera.

Med klockorna följer instruktioner både för klocka och pulsträning. Räkna med att det tar någon halvtimme innan man förstår hur klockan funkar. Sedan är det bara att börja träna med hjärtat!

Mer om Kom igång med löpning