Ta med mössan till Lidingö!

Löptränaren Lorenzo Nesi ger tips om hur man klär sig för Lidingöloppet.

När temperaturen börjar falla kan det vara svårt att klä sig för löpning. Löptränaren Lorenzo Nesi vet hur svårt det kan vara:
- Nästan alla har för mycket på sig när det börjar bli lite kyligare, säger Lorenzo Nesi.
Dags att Lorenzo lär oss att klä oss rätt för Lidingöloppet!

I det perfekta vädret behöver löparen inte ha mer än ett linne och shorts eller tajts med korta ben. Skönt och lätt!

Men så blir det lite kallare. Här är i tur och ordning hur Lorenzo Nesi tycker att vi ska parera kylan och ha på oss under loppet:

1) Mössa på!

Lorenzo: Mössan är det första som åker på. Under 15 grader så åker den på direkt. Blir det för varmt så slänger man helt enkelt av sig den (och hoppas kunna hitta den sedan). Eftersom så mycket värme försvinner via huvudet är mössa ett bra sätt att hålla värmen.

2) Vantar på!

Lorenzo: Även händerna är värmeavgivare. Ett par tunna bomulsvantar gör jobbet bra. Jag har själv i många år använt Apotekets tunna bommulsvantar.

3) Kortärmad T-shirt.

Lorenzo: En funktions-Tshirt håller har föredelen mot tävlingslinnen att de även håller axlarna varma. Särskilt i Lidingöloppet och för löpare som håller på lite längre tid kan det vara risk för att man blir kall och stel i axlarna efter några timmars löpning.

4) T-shirt eller väst/linne.

Lorenzo: Vi börjar på ett andra lager. Det är lite grann en smakfråga vilket som kommer först. Väst och T-shirt eller linne och T-shirt är bra för att hålla bålen varm. Snabba löpare väljer antagligen kombinationen linne/Tshirt. Den långsammare löparen kanske behöver det skydd mot vind och regn som västen ger.

5) Vindjacka

Lorenzo: Nu är vi nere på kylskåstemperatur. Vindjackan åker på ovanpå en kort- eller långärmad funktionströja.

6) Långa ben - vindbyxa eller tajts

Lorenzo: Det här ska egentligen ingen behöva ha i Lidingöloppet ändå så ser man att många har valt långbent när man står där på startlinjen. Lidingöloppsbanan är skyddad från blåst och även om det kan vara kyligt och regningt så tycker jag inte att det finns någon anledning att springa i långbent.

Före och efter loppet
Det är under väntan före och efter loppet som det kan bli kallt. Eller vått! Minns 2007 års lopp då det vräkte ner. Lager på lager-prinicipen gäller. På vandringen till starten kan man börja skala av sig men ta inte av för mycket för tidigt.
Torra varma kläder efter loppet brukar vara en av de skönaste belöningarna efter loppet. Skriv ditt nummer tydligt på påsen, men lägg också en lapp med ditt startnummer och namn inuti överdragspåsen så att det går att identifera om märkningen av någon anledning skulle försvinna (det hände många i 2007 års lopp).

Mer om Guiden för att klara Lidingöloppet