Hitta tröskelfarten med prattestet

En del kör med pulsklocka, andra använder grad av ansträngning. Lidingöloppscoachen Magnus Bergman gillar prattestet för att hitta rätt fart för tröskelpassen.
Träningsprogrammen för Lidingöloppet innehåller en typ av träning som du kanske inte provat på tidigare, kuperad tröskel. Viktiga pass för att klara löpningen när det går upp och ner. Men hur hittar man sin tröskelfart? Den där farten mellan allt-vad-man-orkar och lugn distans.
– Kan du inte säga mer än en mening så det det rätt fart, säger coachen Magnus Bergman.

– Kuperad tröskel innebär att du springer i ett tempo som är snabbare än din distansfart, men inte fullt så fort som i korta intervaller, förklarar Magnus Bergman. Tanken är att du skall ligga så nära den fart där musklerna börja ackumulera mjölsyra, som möjligt.
Syftet med träningspasset är att flytta mjölksyratröskel, så att du kan springa i allt högre farter, utan högre mjölksyra-koncentration. Och det är ju faktiskt en bra summering av vad all långdistansträning syftar till.
När det gäller kuperingen så skall du inte söka upp de brantaste backarna, utan försöka att hitta en böljande löprunda med svaga motlut och utförslöpor. 
Om du springer ett kortare varv i ett svep eller från punkt a till b, spelar ingen roll, det viktiga är att det är kuperat. 
– Kuperingen gör, att du till skillnad mot ett tröskelpass på slät mark, måste variera farten för att du inte skall få mjölksyra; dra ner tempot uppför och rulla på lite snabbare utför. Och det är det Lidingöspecifika med detta pass; konstanta tempoväxlingar, i tröskelfart, under en längre tids arbete. 

Hitta känslan med prattestet

– Det kan vara svårt att hitta den exakta fart som blir effektivast, men en vägledning kan vara att du skall max kunna säga en mening om du springer med någon, inte mer. Till skillnad mot ett distanspass då du skall kunna prata obehindrat , eller ett kortare intervallpass då du inte skall kunna prata alls. God, bra fart men inte max alltså. 
När det gäller farten så ska det alltså gå på känsla. Glöm GPSer och andra jämna farthållare. Det viktigaste blir med andra ord känslan och löpt distans som varierar med vilken nivå som du befinner dig.

Mer om Guiden för att klara Lidingöloppet