Hitta formen för Lidingöloppet på 10 veckor

Häng med och toppa formen för Lidingöloppet i slutet av september. Gå från löpning på asfalt och parkvägar till att bli terränglöpare tillsammans med löpcoachen och Lidingöloppsspecialisten Magnus Bergman.
Välj mellan fem nivåer och bli terränglöpare på 10 veckor.

– Ja, det handlar om att bli terränglöpare och helst ska du en viss kapacitet när du väl börjar, man måste helt enkelt vara igång med löpning några gånger i veckan säger Magnus Bergman. 
– Man kan tycka att tio veckor är förhållandevis kort tid att förebereda sig och därför har jag jobbat med att få in de nyckelpass som jag tycker att man måste få in samtidigt som det är viktigt med kontinuiteten som krävs för att få resultat.
Överfört till träningsuppläggen innebär det att det inte finns någon inskolningsperiod. Under de tio veckorna gäller det att att få in rutinerna som krävs för att nå sitt mål:
• Långa intervaller på torsdagarna.
• Långpass på söndagarna.
• Dessutom för de flesta nivåerna återkommande pass med Bergmans backe. En speciellt backpass som enkelt beskrivet är intervallträning i en backe med löptid på 45-60 sekunder. Skillnaden mot ett vanligt intervallpass i backe är att man i Bergmans backe fortsätter över krönet i backen 20 -30 meter.    På så sätt får man upp löpsteget och kroppshållningen och det är lättare att fortsätta löpningen efteråt.

Ju mer av träningen som kan genomföras i kuperad terräng desto bättre är det. Det gäller vanliga distanspass, lugna långpass och den mer avancerade fartträningen. För alla som är vana att springa med fasta kilometertider som riktlinje gäller det att lära om:
– Det gäller att lära sig att springa på känsla, att hitta sin egen fart, anpassa tempot efter känslan. Det är svårt att tidsmässigt springa jämna kilometer i Lidingöloppet helt enkelt.
Låter det svårt? Under de tio veckorna finns det mycket tid att lära sig. 

 

Vilken nivå passar dig?

Det gäller att av de fem målen uppskatta vad som kan vara rimligt:

  • Sluttid på 2.15
    För att silverplaketten – en variant av deltagarmedaljen för de snabbaste löparna – gäller det för män att klara loppet på 2.15. Nästan 650 män och 23 kvinnor klarade det 2015. Snitt på varje kilometer är något under 4.30, varje mil något under 45 minuter.

  • Sluttid på 2.30
    Snitta varje mil på något under 50 minuter och du klarar loppet på 2.30. Förra året nära klarade 2000 män och 158 kvinnor 2.30-gränsen. 
     
  • Sluttid på 3.00
    För att snitta varje mil under timmen gäller det att orka hålla sig springande i de flesta backarna och däremellan springa lite snabbare än de 6.00 minuter per kilometer som är snittfarten. 
     
  • Sluttid på 3.30
    Med en bra grundkondition sedan tidigare är det här programmet att välja. Här gäller det att förberedad sig för att vara ute i drygt tre timmar och kunna växla mellan att gå i branta backar och orka komma igång med löpning på de flacka partierna.
     
  • Klara loppet.
    Under loppet kommer du att varva mellan att gå och springa, det är också det sättet som du kommer att genomföra många av dina träningspass på. 
     

Direkt till Lidingöloppsprogrammen

Vill du ha hjälp att se vilken nivå som passar dig, så kan du kolla med loppkalkylatorn. 

Mer om Guiden för att klara Lidingöloppet