Tröskelträning

För långdistanslöpare är distanspassen grunden i träningen och det handlar om att orka springa länge. Det är viktigt att vara uthållig och det bästa sättet att förbättra uthålligheten är genom tröskelträning – kontrollerad snabbdistans där man inte drar på sig mjölksyra.

Vid vilken puls och fart man drar på sig mjölksyra kan man lära sig genom att träna i olika farter men om man vill veta exakt var gränsen går måste man göra ett tröskeltest på löpband.
Testet går till så att man springer i fyra minuter i en viss hastighet och sedan tar ett blodprov och kontrollerar pulsen. Farten höjs sedan och fyra minuter senare tar man ytterligare ett blodprov och läser av pulsen. Detta upprepas 5–6 gånger. Om man är god för 37.30 på milen så börjar man kanske på 4.40 och fortsätter med 4.25, 4.10, 3.55 och 3.40. Efteråt analyserar man koncentrationen mjölksyra i blodet och kan utifrån det räkna fram vid vilken puls och vid vilken fart mjölksyratröskeln ligger.
När man sedan kör ett snabbdistanspass så måste man göra det med pulsklocka för att se att man inte går över gränsen. Genom att ligga strax under denna gräns så undviker man att dra på sig mjölksyra och kan därför hålla ett högt tempo en längre tid utan att det sliter så mycket.
Denna träning har ett antal fördelaktiga fysiologiska effekter och det är också bra teknikträning för de som tävlar på längre distanser eftersom man springer relativt nära sin tävlingsfart.

Exempel på tröskelträningspass
Ett tröskelpass kan man antingen köra som ett snabbdistanspass eller som längre intervaller. För att ha kontroll på pulsen och inte gå över syragränsen är pulsklocka ett viktigt hjälpmedel.
Ett exempel på tröskelträning är att springa ett snabbdistanspass på 25–35 minuter. Passet inleds med 10 minuters jogg och sedan stegrar man sakta farten tills pulsen ligger strax under mjölksyratröskeln och ligger kvar där passet ut.
Man bör springa åtminstone 25 minuter för att det ska ge någonting och viktigt är att inte springa för fort i början för att få upp pulsen. Från det att uppvärmningen är klar så springer man den förutbestämda tiden och ser till att pulsen ligger under mjölksyratröskeln. Pulsen kommer inte att ligga strax under tröskeln under hela passet och det ska den inte heller.
Ett annat tröskelpass är att springa 3–4x2 km med 2 minuters vila. Eftersom man har vila inlagd i passet så kan man snabbare komma upp till sin rätta fart och puls.

Kent Claessons tröskelvärde
Kent Claessons personrekord på 10 km ligger kring 29 minuter och hans mjölksyratröskel kring 3.05 per kilometer. Det innebär en puls på 156 slag per minut och den gränsen ser han alltid till att hålla sig under på tröskelpassen. Han kör nästan alltid med pulsmätare och ligger mestadels mellan 145 och 150 slag per minut.
En elitlöpares mjölksyratröskel ligger på 85–90% av den maximala hjärtfrekvensen och en motionär på 70–80%. Genom att ligga strax under mjölksyratröskeln så höjer man den successivt. Detta leder med tiden till att man kan hålla hög fart under en längre tid.
Tröskelträning kan bedrivas på bana, speciellt vintertid då det kan vara bra att springa i en hall som omväxling, men passar bäst utomhus på väg eftersom man springer ganska många kilometrar. Man kan också med fördel använda löpband eftersom det där är enkelt att ställa in farten.

Sammanfattning
- Snabbdistans på 25–35 minuter
- 3–4x2 km med 2 minuters vila
- Använd pulsklocka