16 råd när du sätter igång
Okej, du har bestämt dig för att börja springa. Kul! Men innan du skuttar iväg får du här 16 goda råd på vägen.
Börja försiktigt.
Börja träningen försiktigt. Jogga en bit, promenera en bit - det är ingen mening att börja med att ta ut sig så mycket att man tappar inspirationen att träna. De första veckorna gäller det bara att vänja kroppen vid mer motionerande.
Chansa inte.
Har du problem med övervikt eller är osäker hur mycket kroppen orkar med, så prata för säkerhets skull med en läkare innan du börjar träna.
Värm upp.
Börja träningspassen försiktigt, med lätt löpning 5-10 minuter. Fortsätt gärna med lite stretching eller lätta töjningar av musklerna, innan du springer vidare.
Lagom fort.
När du väl kommit igång med träningen så ska du springa i ett tempo som känns skönt. Det är bättre att springa lite långsammare och orka hålla på lite längre än att höja tempot. Inte förrän du ligger på träningspass på över 45 minuter är det någon idé att börja bry sig om hur fort du springer.
Tävla aldrig på träning.
Om du tränar tillsammans med någon annan tävla inte mot varandra på träningspassen. Låt alltid den som är sämst bestämma tempot.
Flack bana.
I början är det viktigt att försöka vara ute och jogga så länge som möjligt. Undvik kuperade banor. Många av de motionsslingor som finns runtom i Sverige och speciellt de som är lite äldre är ofta dragna över de värsta bergsknallar som finns i trakten. Sådana banor passar bäst för elitlöpare.
Prattest.
Är du osäker på vilket tempo du skall hålla så finns det ett bra knep: Du ska aldrig springa fortare än att du kan prata med en träningskompis. Är du för andfådd för att kunna prata så sänk tempot. Mjukt underlag. När det torkat upp i naturen så träna gärna på sågspånsbanor eller på skogsstigar. Risken för skador minskar om du tränar på mjukt underlag.
Varva ned.
När träningspasset är genomfört är det dags för nedjoggning. Jogga först i löst tempo gärna gångtempo helt avslappnat i cirka fem minuter. Spänn inga muskler. Avsluta sedan med stretching.
Träna regelbundet.
Försök att göra träningen till en vana. Bestäm hur många dagar i veckan du tränar och försök att hålla det. Om du till exempel ska träna tisdag och lördag så prioritera träningen före andra fritidsaktiviteter dessa dagar. Vänj dig gärna vid att träna vid en viss tid på dagen, t ex. på lunchrasten, eller så snart du kommit hem från jobbet. Det är alltid trevligast att träna i dagsljus.
Inga ursäkter.
Om det regnar, eller om du haft det kämpigt på jobbet så är det frestande att att hoppa över träningsrundan. Hitta inte på några ursäkter i onödan. Kom ihåg att det oftast känns extra skönt att ha genomfört ett träningspass när du på förhand har känt dig oinspirerad.
Kämpa vidare.
Om du blir sjuk eller skadad så ge inte upp för det. Vila tills du är frisk och börja sedan försiktigt med träningen igen. Den styrka och kondition som du byggt upp innan du blev sjuk eller skadad hjälper dig att komma igång. Viktigt att vila. Tränar du tre pass i veckan så se till att du har en vilodag mellan varje pass. Det är inte någon idé att vara överambitiös i början och träna flera dagar i följd utan att vila - då ökar risken för skador. Kroppen behöver vila mellan träningspassen.
Tre pass.
Försök komma upp i tre träningspass i veckan. Ett av dessa pass bör vara längre än de andra. Försök då att testa hur långt du orkar springa utan vilopauser. När du klarat av 45 minuter har du passerat inkörningsstadiet och kan börja fundera på mer målinriktad träning.
Variera träningen.
Det är inte nödvändigt att springa under samtliga träningspass under veckan. Det går bra att variera löpträningen med till exempel simning, cykling, jymping eller med skidåkning under vintern. Men löpning skall vara det dominerande inslaget.
Skador.
Får du besvär med någon efterhängsen skada så kan det vara förståndigt att kontakta en läkare eller sjukgymnast, men försök hitta någon som kan behandla just idrottsskador.
Träningsdagbok.
Prova gärna att anteckna hur du tränar i en speciell träningsdagbok. Det är ett effektivt sätt att öka pressen på sig själv att verkligen genomföra de planerade träningspassen, träningsdagboken är också bra att plocka fram när du planerar nästa års joggingrundor. Internettjänsten Puls.se har ett TräningCenter med Dagbok. Du kan testa i 14 dagar helt fritt.
Skorna viktigast.
När det gäller utrustningen har utvecklingen gått mycket snabbt de senaste åren. Det finns tävlingsdräkter, träningsoveraller, joggingklockor m.m. Den viktigaste delen av utrustningen är dock skorna. Här är de ofta väl investerade pengar att satsa en hundralapp eller två extra på bra skor.