Så tränar du för att för att klara femmilen
Femmilen, 50 kilometer är en magisk sträcka. I skidsammanhang ett kraftprov. För löpare längre än maratondistansens 42195 meter. 50 kilometer är insteget i ultra-marathon-världen.
För alla som vill testa att träna för ett ultra finns nu program på tre nivåer signerade träningsexperten Anders Szalkai.
Programmen bygger på Anders Szalkais uppskattade program för maratonsträckan men är modifierade att ta dig nästa 8 km till och därmed bli en Ultralöpare.
– Jämfört med maratonprogrammen är 50 km Ultraprogrammen är något mer distansbaserade och alla nivåerna har fler kombinationspass två dagar i rad på utvalda helger, säger Anders Szalkai.
– Dessutom springer man något längre långpass än inför ett maratonlopp, men i gengäld blir då farten också lugnare.
Programmen sträcker sig över 18 veckor och det innebär att alla nivåerna kräver att du direkt kan starta med löpträning om slutmålet ska vara realistiskt.
Nu finns träningsprogrammen för Stockholm Ultra 50 km. Träningsexperten har gjort program på tre nivåer för de som vill ta steget att bli ultralöpare. Klara loppet på 5, 6 eller 7 timmar. De nya dag-för dag-programmen funkar på dator, läsplatta och smarta telefoner och innehåller också ett 30-tal instruktionsvideor
5-timmars-programmet
Den snabbaste nivån, 5-timmarsprogrammet, startar första veckan med ett 15 km långpass som också kan en fingervisning om vilken nivå man bör ha för att hänga med i fortsättningen.
Kapaciteten på en snabb mil bör ligga runt 50-52 minuter eller snabbare om programmets riktfarter ska kunna hållas. Programmets farter utgår från tidsmålet och det innebär att lugn distanslöpning räknar på 5.40-6.00 minuter per km och något långsammare på långpasset.
Man bör kunna avsätta 3-4 löpträningspass i veckan för att nå tidsmålet såvida man inte har annan konditions eller uthållighetsträning i sin träningshelhet. Veckomängden varierar men håller sig mellan 29 km på uppstartsveckan till ca 70 km den tuffaste veckan.
6-timmars-programmet
För att kunna hänga med 6-timmarsnivån på 50 km är det bra om man klarar en lugn 10-12 km runda direkt. Redan andra veckan är långpassnivån uppe i 12 km och sedan ökar långpasset på med i snitt 2 km per vecka.
Kapaciteten på en snabb mil bör också ligga runt 60-63 minuter eller snabbare om programmets riktfarter ska kunna hållas. Programmets grundfart på distanslöpning är mellan 6.40 till 7.00 minuter per kilometer, vilket innebär att farten är lite snabbare än den snittfart man behöver hålla över 50km för att nå tidsmålet på 6 timmar.
Denna marginal behövs för att vi under loppet ska kunna ha regelbundna energistopp. För att kunna följa programmet fullt ut är det bra om man har möjlighet att köra minst tre löppass i veckan. Har man någon annan träning i veckan med inslag av konditionsträning och styrka, kan detta ersätta något av programmets pass.
7-timmars-programmet
7-timmarsnivån vänder sig främst till dig som inte tränat så mycket löpning tidigare men ändå vill sikta mot en "Ultra". Du måste dock redan från start fixa 15 minuters sammanhängande löpning, annars blir det tufft att hinna jobba upp din kapacitet över 18 veckor. För att klara loppets 5 mil på runt 7 timmar behöver du hålla en snittfart av lite drygt 8 min 20 sekunder per km.
Programmets löpträningsfart blir dock högre än snittfarten eftersom vi räknar med att du behöver och ska blanda upp löpningen med gång under loppet. Programmet bygger på en grundfart på 7.30 min/km på löpningen. Du kanske naturligt springer något fortare i din lugna grundfart eller något långsammare och då anpassar du programmen till DIN naturliga grundfart och följer programmets upplägg i stort.
I uppstarten blandar programmet löpning med rask gång. Ganska snabbt minskar andelen gång, och det blir konkret mer bara löpning i passen.
Långpasset byggs dock upp som tanken är att 7 timmars löparenska göra på loppet nämligen redan från start blanda upp löpningen med regelbundna korta gångavsnitt.