Tio saker som kan gå fel i Lidingöloppet
Krax, krax. Vi låter kanske som olyckskorpar, men ibland kan saker gå fel i Lidingöloppet. Vi har listat tio saker som kan förstöra Lidingölopps-lördagen. Checka av listan och klara fallgroparna på vägen mot målet i terränglöpningens klassiker.
Krax 1: Du kommer för sent till starten
På kartan är det inte långt till Lidingö, men jisses vilken tid det tar att ta sig på ön. Tar du bilen är det risk att det blir tvärstopp när du kommer in på Lidingö. Så åk kollektivt, T-bana till Ropsten men räkna med köer till bussarna - som går till Lidingövallen - tre kilometer från startplatsen. Kalkylera med minst en timme från Ropsten till starten på Koltorpsgärde.
Krax 2: Du köper en nummerlapp men reggar inte om den på ditt namn
På väg mot att kanske göra en Svensk klassiker köper du en nummerlapp. Men för att komma med i resultatlistan med rätt namn måste du registrera om den på nummerlappsutdelningen innan loppet. Efteråt är det kört.
Krax 3: Du väljer fel skor
Terräng tänker du och köper ett par riktiga terrängskor. Mindre dämpning, lägre profil är ju det som alla trail-löpare rekommeneras. Men på Lidingöloppets välpreparerade grusstig funkar vanliga löparskor bättre även om det kan bli lite jockigt den första kilometern.
Krax 4: Du har klätt dig helt fel
Höstrusk tänker många, och drar på varma tajts, långärmad tröja och för säkerhets skull en vindtät jacka. Andra står på startlinjen i endast shorts och linne. Antagligen är bästa klädseln någonstans däremellan. Ett tips är att reglera värmen under loppet med vantar och mössa.
Krax 5: Du tror att du kan hålla samma kilometertider som i andra lopp
Kanske sprang du en halvmara nyligen, eller har kilometertiderna från ett maraton i färskt minne. Men här funkar inte de vanliga kilometertiderna. 4.30 på en slät asfaltsväg kräver inte alls lika mycket av sin löpare som 4.30 på knixiga, trånga och backiga Lidingöbanan.
Krax 6: Du springer förbi vätskekontrollerna
Innan loppet gör man ju inget annat än dricker. Törstig är inte det första man blir, men genom att fylla på med lite energi och vatten även under första halvan så håller du dig pigg längre.
Krax 7: Du känner dig klar och vill kliva av när du passerar Grönsta
20 kilometer är långt att springa i terräng. Med milen i benen och väggen som kallas Grönstabacken framför sig är det lätt att falla för frestelsen att man gjort sitt dagsverke när man passerar målområdet vid Grönsta. Nej, du tror inte på riktigt att det är dags för dig att gå i mål, inte om du har intalat dig att det är här, med sista milen, som loppet börjar.
Krax 8: Du tror att backarna är slut när du passerat Abborrbacken
Alla pratar om Abborrbackens 48 höjdmeter efter 25 kilometer. Men när man klarat den och tror att allt är lugnt kommer Karins backe två kilometer från mål. Sedan följer en kilometer med långsam stigning. Först när du passerat 1 km-kvar-skylten är backfaran över.
Krax 9: Du blir omsprungen av alla på sista milen
Även om du håller farten okej, kommer det alltid löpare bakifrån. Starka löpare som startat i någon startgrupp efter. När du väljer att gå i uppförsbackarna så är det andra som springer hela vägen. Tävla inte mot dem, utan ta sikte på andra ryggar, andra som går, som du kan passera. Räkna bara de som du passerar, aldrig när någon passerar dig.
Krax 10: Du hittar inte dina överdragskläder
Var noga vid inlämningen vid starten att ditt startnummer syns. Kanske är du så smart att du knyter ett färgglatt band på påsen eller hittar på något annat trick för att du själv ska hitta påsen bland tusentals andra.
Färdigkraxat för den här gången!
Istället säger jag Lycka till!
Torbjörn Sköldefors