Löpning chansen rädda Vasaloppsformen
Det råder snöbrist i stora delar av landet, vilket kan ställa till problem för de som ligger i hårdträning inför Vasaloppet. Men för att bli väl förberedd även utan snö kan olika former av löpträning ersätta skidåkningen. Det tycker skidtränaren Löplabbets expert Håkon Breistrand som här delar med sig av sina bästa träningstips.
Vasaloppet är en klassisk kraftmätning med sina nio mil. Givetvis är den bästa förberedelsen ordentlig skidträning innan loppet, men just nu lyser snön med sin frånvaro i stora delar av landet och därför är det viktigt att se till att man får alternativ träning de sista månaderna innan loppet.
– För att uppehålla en god kondition är vanlig löpning det bästa alternativet och man bör träna på samma sätt som inför till exempel ett maraton – det vill säga långa, lugna lopp för att träna upp uthålligheten och vänja kroppen vid att hålla igång under lång tid, säger Håkon Breistrand som arbetar som ortopedtekniker på Löplabbet och är aktiv skidåkare.
Inför Vasaloppet är det minst lika viktigt att få igång överkroppens uthållighet för att klara av att staka flera timmar i sträck. Ett bra sätt är så kallad skidgång där man springer eller går intensivt med ett par stavar, gärna i kuperad terräng eller uppför en väldigt brant backe.
– Att variera långa intervaller gående uppför till exempel en slalombacke med kortare intervaller där man springer med stavarna, är ett bra sätt att bygga uthållighet för överkroppen. Man kan gå väldigt hårt i backarna men man ska undvika att gå över sin gräns för att få mjölksyra. Den här typen av träning är bra då den ligger väldigt nära den stavteknik man använder vid skidåkning, säger Håkon Breistrand.
Viktigt med bålstabilitet
För att förbereda sig för långa skidlopp är det viktigt att komplettera konditions- och uthållighetsträning med att bygga upp styrka och stabilitet i bålen. En bra övning är olika variationer av ”Plankan” där man ligger på mage eller sida och reser hela kroppen i en rak linje, så att tyngden ligger på tårna och armbågarna. Tänk på att hålla en rak linje från tårna ända ut till nacken och framför allt kring bålen. Positionen hålls sedan i ett antal sekunder innan man återgår till utgångspositionen.
– Vikten av bålstabilitet är något man kanske inte tänker på som motionär, men är en viktig faktor vid skidåkning och även vid vanlig löpning. Vill man variera träningen av överkroppen kan även styrka och teknik slipas i drag- och roddmaskiner eller på en crosstrainer, säger Håkon Breistrand.
Viktigt att tänka på är att även om det inte finns mycket snö kan underlaget vara halt och då är broddar eller dubbade skor att rekommendera. Ett annat tips för att undvika att halka är att springa med lätta steg och korta ned löpstegen men öka frekvensen.