Tio tips inför halvmaran
Tänk positivt. Drick ordentligt före och under loppet. Ät gärna lite extra veckan före. Stressa inte i början av loppet. Det är några av de råd som Anders Szalkai, chefredaktör på Runners World, ger inför Stockholm Halvmarathon.
1: Lätt träning.
Den tuffa träningen ska vara gjord, men helvila sista veckan brukar inte vara den mest formgivande formeln. Några flytintervaller i början av tävlingsveckan och ett lätt, kort underhållande distanspass dagarna precis innan loppet hjälper dig behålla löpkänslan och tonusen i dina löparmuskler. Dessutom brukar den mentala biten må bäst om man får underhålla löparknoppen med just löpning.
2: Extra kolhydrater.
Halvmaraton är långt för de flesta, och det kommer gå åt mycket energi under loppet för alla oavsett vilken tid du siktar på. Men det krävs inte samma laddning som inför ett maratonlopp, utan det gäller mer att äta bra än att äta så mycket extra. Välj att äta något kolhydratrik mat dagen innan loppet och välj den kolhydratform som du gillar.
Om du planerar att springa på en tid över 90 minuter – vilket de flesta gör – kan det även vara läge att äta lite extra den sista veckan. Komplettera gärna med något extra mellanmål eller någon uppladdningsdryck som ger dig den extra energi du behöver.
Tänk på att kolhydraterna behöver vätska för att bindas i kroppen, så glöm inte bort att dricka.
3: Lättsmält lunch.
Stockholm Halvmarathons första start är kl. 15.30 på lördagen, så det gäller att även äta under dagen så du inte känner dig hungrig när du står på startlinjen. Samtidigt gäller att du inte ska ha en tung måltid liggande i magen som drar till sig delar av ditt blod som du helst skulle behöva till de arbetande löparmusklerna.
En normal frukost, en lättsmält lunch som du bara blir lagom mätt på och sen eventuellt ett mindre mellanmål eller tilltugg två timmar innan start om du kommer vara ute upp emot eller över två timmar.
4: Drick ordentligt.
Det går åt energi under ditt halvmaratonlopp, men det går också åt mycket vätska under din löpning. En vätskeförlust medför både sämre prestationsförmåga och ökad risk att bli överhettad och inte komma i mål.
Så oavsett väder, gäller det att under tävlingsdagen se till att du inte vid start står på vätskeminus. Se alltså till att du är bra vätskeladdad! Vatten går bra, men även sportdryck, om du vet att det funkar för dig. Undvik dock gärna sportdrycken på eftermiddagen fram till att du börjat din uppvärmning.
5: Ha koll på utrustningen.
Se till att du gjort i ordning ditt tävlingskitt innan du kommer till starten. Plocka fram dina tävlingsutrustning redan dagen innan och se till att allt finns. Planera så att du har en tävlingsuppsättning för alla typer av väder, och plocka gärna fram något plagg som enkelt kan hålla dig varm innan start om det skulle vara kallt och som du nödvändigtvis inte måste lämna in bland överdragskläderna.
Fixa till nummerlapp och annat innan du kommer till startfållan. Om du har allt klart undviker du ett onödigt stressmoment som kan stjäla både energi och mental kraft som du senare behöver till din halvmaralöpning.
6: Sätt ett realistiskt mål.
Sätt upp ditt mål utifrån de förutsättningar du har. Tänk efter hur träningen gått, och var realistisk optimist. Var beredd att justera målsättningen utifrån både väder och dagsformen.
Bestäm ditt upplägg på loppet innan och försök följa din plan.
Kolla gärna in banprofilen och banan innan loppet, så kan du enkelt dela upp loppet i mindre bitar än 21,1km rakt av.
7: Mjuka upp musklerna.
Gör en anpassad uppvärmning utifrån din tidsambition. Ju snabbare du ska springa desto viktigare blir det att ha någon form av uppvärmning. Måste du gå ut hårt redan från start för att hålla din snittfart, är det bra om musklerna och hjärtat är redo att börja jobba genom en kort med både värme- och pulshöjande uppvärmning. Alla har dock nytta av att mjuka upp muskler och leder innan starten.
8: Stressa inte i starten.
Starta i ditt eget tempo, och låt dig inte stressas av dina medlöpare. Stressa inte för att jaga positioner i början. Du har dryga 21 km på dig, och fältet sprider ut sig relativt snabbt. Att kryssa dig fram kommer att ta mycket energi och du vinner oftast väldigt lite tid. När du hittat din rytm kan du flyta på i din planerade fart.
Upplägget på halvmaran i Stockholm kan gärna ha marginellt snabbare km- fart i början av loppet (när du väl kan springa i din rytm) än vad du planerar i snitt.
9: Drick vid varje kontroll.
Glöm inte dricka under loppet. Vätskeförlust medför som vi redan nämnt sämre prestationsförmåga och ökad risk för att du inte ska klara dig i mål. Så ta dryck vid varje vätskestation.
Vatten går bra om du inte testat sportdryck, men vet du att sportdrycken funkar med din mage kan du med fördel välja det under loppet.
10: Tänk positivt.
Ta hjälp av dina medtävlare under loppet. Inspirera och uppmuntra varandra när det börjar bli tufft. Blir du trött kan du med fördel lägga dig i någon löpargrupp, där du kan ligga med i någon annan löpares ”rygg” under en period.
Tänk positivt. Tröttheten kommer för alla, men om man kan lyckas ha positiva tankar går det oftast att hitta mer kraft än man tror. Testa att växla steget om det går tungt, tänk dig att du ska springa högt och fint trots tröttheten. Då kommer du under en period behöva tänka på något nytt, och oftast kan man hitta outnyttjad löparmuskelkraft.
Se fram mot målet, snart är du framme och kan njuta av en besegrad halvmara!