Steg 1: Hitta anledningar att träna

Begrundandestadiet; Jag borde träna men det blir liksom inte av. Men hur ska jag tänka?

Tröskeln för att börja träna kan tyckas helt omöjlig för vissa att ta sig över. Jag tror många gör misstaget att de tittar för långt fram; man ser bara de supersnygga, äckligt energiska och sjukt vältränade människorna och genast tänker man att "inte en chans att jag kan bli sån" och så läggs hela träningsprojektet på is, och det svindyra träningskortet (eller de nya löparskorna/prylarna) göms undan i förhoppningen att det ska självförstöras och därmed raderas från ens samvete. Tyvärr blir det dock aldrig riktigt så, och istället får man dras med sitt dåliga samvete, vilket oftast endast gör att man känner sig om möjligt ännu lite uslare än innan.

För att ändra det här beteendet, och komma ur den onda cirkeln, men också minst lika viktigt; lyckas bibehålla sitt nya beteende, behöver man göra en del förändringar i sin livsstil. Detta är ingenting som bara händer över en natt. Det är snarare en stegvis process som måste få mogna med tiden.

Förbered dig därför på att det här med att ”börja träna” kan komma att ta lite tid och framförallt så kräver det en hel del förberedelser. Det kanske låter överdrivet, men anledningen är att vi vill göra träningen till en naturlig vana, inte ett ont måste.

Det första steget mot ditt nya aktivare liv, börjar i ”Begrundandestadiet”. Det innebär i korthet att du överväger en förändring men är inte riktigt redo. Med andra ord har du funderat på att börja träna under en längre tid men ännu inte kommit till skott.

För att komma vidare från det här stadiet (och närmare ett aktivare liv) krävs det en del funderande samt ett visst mått av kreativitet. Så fatta papper och penna och fundera över hur ett aktivare liv skulle kunna vara positivt för dig. Försök att hitta åtminstone 2-3 anledningar som du verkligen tycker känns meningsfulla. Fundera sedan på om det är något i din nuvarande situation som kan vara negativt både i nuet men också för framtiden. Skriv ner det du kommer på. Gå vidare genom att lista anledningarna till att du ännu inte kommit igång; beror det på tidsbrist, lathet, rädsla…? Jobba sedan med att hitta lösningar på dess problem.
Slutligen vill jag att du funderar över ytterligare tre saker;


1. Vem eller vilka kan stötta dig och hjälpa dig med praktiska detaljer (allt ifrån barnpassning till att puffa ut dig genom dörren när du tappat suget).
2. Vad krävs för att du ska sätta fysisk aktivitet högre på ditt livs prioriteringslista?
3. Vilka aktiviteter kan du tänka dig att göra?


När du svarat på dessa frågor och funnit lösningar på de flesta problemen är du redo att ta klivet upp till ”Förberedelsestadiet”.