Vad är tillräckligt, vad är för mycket?
Det är en svår konst att balansera träningen så att man satsar tillräckligt hårt för att nå sina mål, men samtidigt inte tränar för hårt och drar på sig skador. De flesta seriösa löpare saknar inte träningsvilja utan oftast är överambitiösa. Har du kommit så här långt är du säkert ganska ambitiös. Allt eftersom du förbättrar dig kan det rent logiskt tyckas att ju mer du tränar desto bättre borde du bli. Jag har erfarit att de flesta avancerade löpare, speciellt de i världsklass, balanserar på en linje mellan toppform och överträning. Ju närmare du kommer din maximala förmåga desto lättare är det att kliva över på fel sida. Det är endast din erfarenhet som kan hjälpa dig att hitta din egen gräns, men det finns vissa signaler som är bra att känna till.
Om du tränar korrekt bör du stadigt förbättra dig. Det betyder inte nödvändigtvis att du måste sätta nya personliga rekord varje gång du tävlar, men var samtidigt försiktig så att du inte faller in i "ett steg framåt, två steg bakåt-rutinen", vilket innebär att du uppnår några toppresultat för att sedan skada dig eller falla in i en formsvacka. All träning innehåller både med- och motgångar. En rad framgångar bevisar att du tränar korrekt.
Varje träningspass är ett slags kontantinsättning i din kroppsbank. Om träningen fungerar fortsätter du att göra insättningar på ditt styrkekonto och använder då samma träningsrecept som gör att du stadigt förbättrar dig.
Kanske har du undan för undan ökat intensiteten eller distansen, men receptet är detsamma. Jag har tränat enligt samma grundprinciper sedan 1971 men har stegvis ökat både tempo och distans.
För mycket träning har motsatt effekt. Istället för att bygga upp så river den ner. Din kropp kommer att säga if rån när det blir för mycket och det är viktigt att du Iyssnar till den. Var Iyhörd för fysiska och känslomässiga symptom. De uppenbara tecknen på överträning är att du känner dig konstant sliten, är tung i benen, känner likgiltighet inför träningen, mister aptiten och att din vilopuls är för hög.
När jag vaknar på morgonen är min vilopuls ibland nere i 38 slag per minut. Trots att jag inte tar den regelbundet skulle jag ändå veta att jag var i farozonen om den var mellan fem och tio slag högre än normalt under en längre tid.
När jag är irriterad vet Jack att jag är övertränad
Jag kan faktiskt mäta min trötthet bättre genom förändringar i mitt humör än genom fysiska förändringar. Om jag känner mig tung i benen, till exempel, kan det finnas en psykisk orsak till det och det brukar därför gå över när jag börjar springa. När mina ben däremot är så tunga att huden känns för trång för musklerna då vet jag att det är dags att vila. Om jag sover dåligt och är grinig, otålig eller irriterad beror det ofta på att jag tränar för mycket. Min familj och mina vänner märker ofta att jag är övertränad innan jag själv inser det. När jag börjar snäsa vet min man Jack att det är dags att analysera min träning och kanske reducera den något.
Om du känner dig övertränad behöver det inte innebära att du måste sluta att träna helt. Du kan istället upprätthålla aktiv vila, vilket innebär att du lägger upp ett träningsprogram som består av lätta eller annorlunda övningar så att din kropp far vila från vissa ansträngande övningsmoment. Du kan under en vecka till exempel enbart springa lätta löpningsturer eller, om du känner dig tung i benen, så kan du simma, promenera eller cykla.
Här följer några frågor du kan ställa till dig själv om du misstänker att du övertränar. Svarar du ja på tre eller flera av frågorna är det nog dags att minska träningsmängden.
1. Blir du andfådd när du springer i det normala tempo som normalt lämnar dig oberörd?
2. Känner du dig tung i benen en längre tid efter ett hårt träningspass eller en tävling?
3. Är det jobbigt att gå i trappor?
4. Känns det jobbigt att tänka på träningen?
5. Känns det extra svårt att gå upp på morgonen?
6. Har du mist aptiten?
7. Är du mer mottaglig för förkylning, influensa, huvudvärk eller infektioner?
8. Är din vilopuls fem till tio slag högre än normalt?
9. Är din träningspuls högre än normalt?