Gör en taktisk halvmara!

Satsa för fullt i början, hålla en jämn fart eller spara sig till slutet?
Det är inte helt lätt att välja taktik för ett halvmaratonlopp. Så vi ger dig inte bara en utan tre olika sätt att springa halvmaran på.

Taktiktipsen är inte bara för förstagångslöpare. Det här är även tips för den som alltid har samma taktik och som alltid landar på ungefär samma tid. Kanske blir det förändring med en ny taktik.

När man lägger upp en taktik inför ett lopp gäller det att i förväg tänka igenom hur den ska genomföras. Hur ska jag kolla av att jag ligger rätt till? Vad gör jag om den blir störd på något sätt? Taktiken kanske inte är praktiskt genomförbar. Ju fler scenarier som man skissar upp desto större möjlighet att vara beredd om någonting skulle störa. Det här gäller oavsett vilken av de tre nedanstående taktikval du väljer att göra.

Jämn fart hela vägen
Taktiken:
Att springa med samma fart hela loppet.

Vinst: Jämn fart brukar vara bästa sättet att maximera sin prestation. Man kan under loppet strunta i hur de andra löparna springer. Koncentrerationen ska vara på att göra sitt eget lopp och att hålla kilometertider eller pulsansträngning.

Svårigheter: Det fordrar rutin för att veta exakt vilken tid man har kapacitet för. Sätter man en för snabb fart kommer man kanske att dra på sig mjölksyra, bli stum i benen och få ett slitsamt lopp där man kommer att vara trött och missnöjd på slutet.
Sätter man ett för lugnt tempo kommer man visserligen att klara loppet. Risken är att man ändå får ett litet snettt leende efteråt eftersom man känner att man hade mer att ge.

Lämplig för: Egentligen för alla nivåer av alla löpare, men speciellt nybörjare och löpare som är nya på distansen bör försöka göra ett jämnt lopp. Sätt inte ett för högt mål om det är första gången du springer distansen. Har man en bra träningsbakgrund och har sprungit halvmaraton eller milen förut så bör man känna till sin optimala fart.

Full fart från början!
Taktiken:
Gå på riktigt hårt i början, som om loppet bara var 5 eller 10 km
Vinst:Har du din lyckliga dag så håller det hela vägen och du sätter nytt personbästa.

Svårigheter:
Den här taktiken kräver bra förutsättningar. Du ska vara i form, temperatur och väder ska vara rätt - optimalt är 10 15 grader och vindstilla. Om du blir trött och inte orkar hålla farten kommer du att bli omsprungen. Risken då är att man tappar sugen och börjar få negativa tankar istället för att peppa sig själv och hålla modet uppe.
Lämplig för: Den rutinerade löparen som har kört fast och som alltid hamnar på ungefär samma tider oavsett yttre förutsättningar. Man bör vara ordentligt tränad och inte se distansen som något problem i sig.

Långsam start och ökning mot slutet
Taktiken:
Försiktig start där du känner in farten och sedan ökar under sista milen
Vinst:Visserligen kommer du att tappa lite i starten men det uppvägs av att du under andra halvan av loppet kommer att springa om löpare. Det brukar ge en positiv känsla för löpare på alla nivåer. Särskilt om vädret är lite besvärligt eller om det är trångt så kan det vara vettigt att spara på krafterna. Ha gärna passeringen vid 11 kilometer som en andra startpunkt där du släpper farten fri. Räkna gärna löpare som du passerar och hitta ryggar att ta sikte på.

Svårigheter:
När startskottet går gäller det alltså att inte luras med i rusningen. Den här taktiken bygger på att man hittar ett bekvämt tempo. Känslan ska vara att man fortfarande kan prata med dem runt omkring efter en kilometer och att man springer ganska obehindrat. Även om man har mer att ge kan man bli stum i benen efter halva loppet - och det kan vara svårt att få den där fartökningen. Se till att göra den i ett parti som är lättlöpt, gärna i en lång utförslöpa. Häng på om du märker att någon annan löpare använder samma taktik.

Lämplig för: Den som gång på gång haft jobbiga halvmaraton där det gått segt på slutet, Eller för den som är osäker på formen och om man överhuvudtaget klarar att springa hela distansen. Är det trångt och varmt är kan det här också vara en vinnande taktik.