40 års present
- Ja, jag fyllde 40 tidigare i år.
Börjar bli gammal, men det var nu inte jag som fick en present, utan det var jag som var en present!!
Har fått lite frågor tidigare och att "vara en present" innehållande personlig träning för ett pass, ett upplägg eller flera pass.
Eftersom livet är rätt fullt ändå har jag iprincip alltid tacka nej till erbjudandna; men igår var ett undantag.
Undantaget gav mig första fartpasset på länge, då det visade sig att "objektet" för presenten faktiskt hade en riktigt bra grundtalang i löpning. Med tanke på att det var snökaos ute, blev det ett"40-års" lunchpass på Bosön med klassiska fart/grundpasset 20x200m med progressivt ökande fart och ökande vila. Så från 10 sekunders vila och runt 50 sek per 200m gick vi uppåt i vilan till 40 sekunder på slutet och fart ner åt 3.00 per km. Passet ger mig en rätt bra indikation "vilken löpartyp" som person är, och här låg det helt klart åt det snabbare hållet. Så nu får jag fullfölja presenten med ett litet schemaupplägg mot Stockholm Marathon.
För egen del kändes det helt ok, trots att det var högre fart än på länge. Kanske en liten puff att jag ska börja lägga in nått lite mer kvalitativt igen förutom koordinationsloppen.
Fick lite frågor runt styrkan efter förra inlägget. Jag tycker styrka är lite "svårt". Vad behöver man egentligen som långlöpare?
Någon citerade Kjell-Erik Ståhl, mad att löpning är bästa styrkan; och jag instämmer nog delvis där. Isabellah Andersson hade en föreläsning för TSM innan hon lämnade för vinterträningen i Kenya, och även där fanns inget ingen extra styrka. Löpningen var den styrketräning som behövdes, och Isabellahs man/tränare menade på att hon byggt upp en allmän styrka i unga år genom naturligt fysiskt arbete och den grundstyrkan bibehölls genom löpningen.
Jag själv har exprimenterat lite genom åren med olika styrkeupplägg, lätta vikter, tunga vikter, maskiner, och "bara kroppsvikt".
Har inte kunnat hitta något samband mellan resultat och styrkan, däremot kan jag garanterat konstatera att den löpstyrka jaf fått via löpskolning i olika former främjar mina resultat i löpningen.
Sen kan jag konstatera för egen del, att om jag inte kör lite extra mage/rygg utöver det som löpningen ger, blir jag väldigt "trött" i magen och ryggen när jag springer långt. Av det drar jag slutsatsen att jag behöver mage/rygg. Vidare har jag rätt känsliga hälsenor, och regelbundna tåhävningar, både excentriskt och koncentriskt verka hjälpa ialla fall mina senor.
- Så min egna styrka består numera (när jag inte fuskar som nu efter NYCM), och även vissa år av dom som gick bäst, mage/rygg, enkla armhävningar, tåhävningar, och sen då löpstyrka via hopp/löpskolning.
När det gäller andra som jag hjälp med träningen, kan jag konstatera att det finns en fördel med att lägga på specifika styrkeövningar om man vet eller ser på steget att löparen har någon muskelgrupp som verkar svagare. Här tror jag delvis att det i vissa fall kan vara gynnsamt att köra "stång/maskin" och resultatet kan helt klart bli ett starkare steg.
När det gäller den skadeförebyggande effekten via styrkan, tror jag den stämmer in på många; dock inte alla. Men genom att köra en allmänt upplagd styrka i kombination med rörlighet och lite fotbalans, tror i alla fall jag att många löpare skulle klara sig från vissa överbelastningskador.