Välj örter och gryner i stället för näringsfattigt ris
Äter du mycket vitt ris? Då är du inte ensam. I Sverige äter vi 5,5 kilo risgryn per år. Men det kanske är dags att tänka om. Tittar vi på näringsinnehållet i vitt ris – alltså ris där skalet tagits bort – så är det extremt lågt. Så kanske dags att tänka om. Här tittar vi på några näringsrika alternativ till riset.
Närodlat är bra – det vet vi. Riset är långt ifrån närodlat. Dessutom kan ris innehålla höga halter av arsenik och är mer klimatbelastande än spannmålsproduktionen. Byter du ut riset mot något av alla de gryner som odlas i Sverige slår du ett slag både för hälsan och miljön.
Det finns mängder av alternativ till ris på butikshyllorna. Personligen har jag aldrig varit ett stort fan av vitt ris – jag gillar tuggigare varianter som matvete eller mathavre. Det visar sig också att dessa gryner innehåller hela 20 gånger så mycket fibrer som vitt polerat ris, eftersom hela kornet används.
Quinoa – en riktig superört
Visste du att quinoa är så näringsrikt och hållbart så att den blivit godkänd av NASA som perfekt mat i yttre rymden. En riktig superört med andra ord. Och faktum är att Quinoa utklassar det vita riset både vad gäller protein, järn och fiberinnehåll. Quinoa finns i röd, vit och svart variant och kommer ursprungligen från Sydamerika. Spännande är att Quinoa numera odlas i Sverige. Visserligen i väldigt liten omfattning – men det går att få tag i svenskodlat Quinoa.
Glutenfritt
Ja, en poäng med att äta vitt polerat ris är att det är glutenfritt. Matvete och Korngryn innehåller gluten. Mathavre i sin rena form innehåller inte gluten, men i odlingen och tillverkningsprocessen kan den blandas med andra sädesslag som innehåller gluten. Varken Quinoa eller Bovete är egentligen sädesslag, utan örter. Det betyder att dem är naturligt glutenfria. För dig som är glutenintolerant är dessa verkligen att föredra framför det vita riset om du vill få i dig näringsrik mat. Vilket vi som tränar vill – eller hur!
Tabellen visar näringsinnehåll per 100 gram torrvara.Näringsinnehållet är uttryckt i procent i förhållande till Basmatiriset – på så sätt blir det enkelt att se skillnaden mellan det vita riset och våra ”supergryner”. Siffran som står i parantes är det faktiska innehållet i gram per 100 gram torrvara.
Av Kristina A Lager
Källor:
Livsmedelsverket
Linda Bakkman, SvD, Utmanaren utklassar ris – ”superfood” vald av Nasa