Utrustning: Let’s go väst!

Det borde vara det perfekta löparplagget för det svenska gråvädret. Löparvästen klarar av att värma samtidigt som den ger en skön och ledig löpkänsla.
– Västen är ett bra plagg som folk inte kommit sig för att köpa, det är väldigt bra när det är mellanväder, säger utrustningsexperten Jörgen Lindh.
Så vi slår ett slag för löparvästen. Let’s go väst!

En viktig detalj är halsen och nacken som gärna får vara ganska höga för att hålla axlar och hals varma.

Så istället för att slentrianmässigt välja löparjackan när vi ska ut i kylskåpskylan så tipsar vi om hur man använder en löparväst och ger tips på några detaljer att syna.
För när vi väl börjar syna utbudet så hittar vi att det finns många varianter.
Från enkel modell av vindskyddstyp till avancerade teknikmaterial och dunvästar. Pris från 300 kronor till 1500 kronor.

– Personligen tycker jag att löparvästen är ett riktigt bra plagg och jag är förvånad att löparna här i Sverige använder dem så lite, säger Jörgen Lindh som är utrustningsexpert på Löplabbet.
– När efterfrågan är liten blir också butikerna försiktiga med att ta in dem, så det kan ju vara en förklaring varför de inte slagit igenom, fortsätter Jörgen Lindh.

Viktiga detaljer
En bra väst håller bålen varm samtidigt som den ventilerar fukten bättre än den vanliga löparjackan. En viktig detalj är halsen och nacken som gärna får vara ganska höga för att hålla axlar och hals varma.
Det finns också en del löparjackor där man kan ta bort ärmarna och göra om till väst. Risken är att kompromissandet och försök att både vara löparjacka slutar i en ganska bylsig jacka och en väst som inte har maximal funktion.
– Om man trots allt väljer en löparjacka med avtagbara ärmar, så kolla hur den är konstruerad. Ibland så lyfter man bort ärmar och oket över axlarna och då försvinner den viktiga funktionen att hålla skulderpartien varmt.
– En perfekt kombination som jag själv springer mycket i är underställströja med lång ärm och väst, säger Jörgen Lindh. Kombinationen ger också en lättare och ledigare löpkänsla.

Västar för olika temperaturer
Här är några tips på typ av väst för olika temperaturer:
15–7 grader: Tunn löparväst kombineras med långärmad funktionströja.

7–0 grader: Löparväst i softshell, fleece eller något annat material med värmeisolerande förmåga, kombineras med långärmad funktionströja, vantar och mössa.

4–och neråt: Löparväst i dun eller fleece eller något annat material som håller värmen. Både Nike och Bergans har tagit fram modeller lite bättre värmande västar speciellt anpassade för löpning. Kanske mer ett plagg att komplettera med under längre pass. Båda västarna kan lätt rullas ihop och får plats i en midjeväska eller i en mindre ryggsäck.

Tips för dig som ska köpa löparväst
Här är detaljerna att kolla:

Krage och hals

En hög krage värmer nacke och håller skulderpartiet varmt. Kolla att passformen är bra och att materialet känns bekvämt, att kläppen på blixtlåset och dragkedjan inte skaver. En del västar har ett skönt foder i halsen. Kolla att det är lätt att dra ner blixtlåset en bit vilket är det första man gör när man börjar bli varm.

Passformen

Det är viktigt att verkligen få rätt storlek på en väst. När man väljer en löparjacka kan det ofta funka med en modell som är lite stor. När det gäller löparvästen så kan en fladdrig väst innebära att armöppningarna blir för vida och att vinden tränger vinden in och kyler ned. Se bara till att ärmöppningarna inte är för tajta.
Kolla passformen som ofta går att reglera i livet med en dragsko. Det är också bra om ryggen är förlängd så att ryggslutet skyddas.
Material och funktion
. Kolla hur bra skydd västen ger mot vind och konstruktionen för att ventilera ut fukt. Det finns softshell-västar som ska värma lite bättre, men som kan upplevas som lite hårda och stela. Kanske kan till och med välja en dunväst där man också får ett värmeisolerande lager.

Material

Vindskydd och ventilation är två nyckelord. Oftast är löparvästarna gjorda av ett tunt nylonmaterial som både är mycket lätt och som skyddar effektivt mot vinden. Ventilationen åstadkoms oftast med hjälp luftkanaler och/eller ett luftigt nätvävsmaterial i t.ex. ryggen.
Tips: Framtill är vindskyddet viktigast, medan ryggpartiet kan vara betydligt luftigare.

Övrigt

Hur stor blir västen ihopvikt. Kan det funka att springa med den i handen, eller ryms den i en midjevästa? Hur ser fickorna ut? Helst ska västen ha en eller flera bröstfickor så skramlar mobil och nycklar inte runt så mycket.
Finns det insydda reflexer, kanske finns till och med modellen även i någon reflexfärg.