Tips som håller fötterna varma i vinter

Hur ska man hålla fötterna varma på löppaset? För vinterlöparen kan det ibland vara något att fundera över. Det enkla tipset är att ha bra skor och bra strumpor, men det finns fler saker att tänka på. Här är några råd för att slippa frysa på löppasset.


Håll huvudet varmt

När vi fryser och kroppen blir kall prioriterar den värme till hjärta, hjärna och andra livsuppehållande organ och minskar istället blodflödet ut till händer och fötter. Därför fryser du ofta först om dina händer och fötter, även om kroppen i övrigt känns varm. Och ett huvud utan mössa fungerar som en skorsten där en stor del av kroppsvärmen smiter ut.

Testa dubbla sockor

Även om det kan bli lite knöligt så kan man även med strumpor klä sig enligt flerlagersprincipen. Med flera lager underlättas fukttransporten från huden och skikten binder luft som isolerar kroppsvärmen. En tunn välsittande socka närmast foten och en till utanpå, som kan ta upp fuktigheten från foten och som binder maximalt med luft..

Testa en mer isolerande sula

En stor del av värmen från fötterna leds bort till ett kallt underlag. Kanske kan du byta utskons innersula mot en mer isolerande sula i skorna..

Håll fötterna torra

Att hålla fötterna torra är det absolut viktigaste om du inte vill frysa om fötterna. Blöta fötter blir snabbt kalla fötter. Några klaffs i en vattenpöl ska materialet i en bra vintersko stå emot. Många av dagens löparskor har en luftig ovandel som kanske är sval på sommaren men som inte står emot vinterns prövningar.

Gore-Tex står emot fukt…

Gore-Tex är ett patenterat material som är vattentätt men som ändå har förmågan att andas. Nästan alla skofabrikanter har specialvarianter av sina vanliga löparskor med Gore-Tex-membranet som gör skon vattentät. Totalt på världsmarknaden finns det mer än hundra olika löparskor med GoreTex, så det finns lite att välja mellan.

…men Gore-Tex har också nackdelar

En fot utsöndrar omkring 15 ml fukt per timme vid tung aktivitet 15 ml. Vid mycket tungt arbete kan svettningen överstiga 30 ml varje timme. Även om Gore-Tex i teorin är ett material som andas så är det i praktiken inte alltid så att foten verkligen hinner ventileras. En annan nackdel kan vara att skor i samma modell med Gore-Tex ofta upplevs som något styvare.

Spring på i ullstumpor

Välj löparstrumpor med fuktavledande material i sockorna. Ull är kanske det bästa materialet. Ull kan absorbera fukt upp till 30 procent av sin egen vikt utan att den känns fuktig. Och faktiskt så avger ullen lite extra värme när den blir fuktig, absorptionsvärme.