Nya märken ger nya möjligheter

Här är fyra nya märken med intressanta löparskor:
Altra, ON, Salming och Under Armour klarar sig bra i Sveriges största skotest.
– Gemensamt för alla fyra är att de har sina egna tänk, egna lösningar på hur en sko ska byggas, förklarar testledaren Jörgen Lindh.

Det här är skor som ger nya möjligheter att variera löpträningen.

Gemensamt för de fyra är också att de är nischmärken som gör skor för löpare som vill testa något annat än de traditionella träningsskorna.
Löpning är sig en monoton sport där det gäller att variera belastningarna. Det kan göras genom att springa på olika underlag, variera farten - och genom att variera skor.

– Det man ska tänka på när man väljer en sådan här sko är att man långsamt bör vänja sig.
För de fyra nya märkena har en liten annorlunda löpkänsla.
Altras skor har alltid 0 mm häl till tådropp. Alltså ingenting mot vanliga modellers 8-12 mm skillnad mellan häl och tå.
ONs skor har en speciell sula som ger bra studs på asfalt, men som är en mardröm på grusväg och som har en sämre sidostabilitet än vanliga löparskor.
Salmings modeller har en låg och hård sulkonstruktion.
Under Amour är lite mer konventionell i sin konstruktionen men med det glatta tyger i ovandelen har den en annorlunda känsla.
– Det här är skor som ger nya möjligheter att variera löpträningen, säger Jörgen Lindh.

Men även de etablerade märkena har nu ofta lite mer experimentella modeller.
ASICS 33-serie är ett exempel, Nikes Free-modeller ett annat.
I det här segmentet hittar vi också bottenskrapet i Sveriges största skotest. Reeboks Zpump funkar dåligt, frågan är om den på allvar ens har varit tänkt som löpträningssko,