Sportglasögon bra för löpare

Solglasögon skyddar ögonen mot både flygfän och starkt solljus.

Marknaden för sportglasögon har de senaste femton åren exploderat, särskilt inom cykling och triathlon där deltagarna upptäckt fördelarna med solglasögon. Men när det kommer till löpning har det inte blivit samma genomslag. Det kan bero på flera saker. Kanske är det kostnaden som skrämmer – ändå finns det helt okej solglasögon från 500 kronor. Sen är det utseendet: många uppfattar solglasögon som en helt igenom kosmetisk detalj. Men de missar poängen.

Även om tillverkarna försöker göra sina produkter så estetiskt tilltalande som möjligt, är det inte huvudsaken. Mer tid, pengar och möda läggs på att utveckla glasen och bågarnas effektivitet och funktionalitet, än på utseendet. Goda nyheter för användarna eftersom de får valuta för pengarna.

Skyddar ögat mot UV-strålningen

Det mest grundläggande skyddet är mot UVA-, UVB- och UVC-strålning. Skyddet är nödvändigt eftersom ögat, precis som huden, kan skadas allvarligt av dessa strålningar. Eftersom hornhinnan är en av kroppens känsligaste punkter är risken att skada den lika stor som för huden. Visst, de flesta vanliga solglasögon skyddar också mot dessa strålningstyper, men många motverkar inte effekterna av ”blått ljus” – ett nyupptäckt fenomen, skadligt för ögat.

Till detta kan sägas att sportglasögon erbjuder skydd mot nederbörd, flygfän och oönskade brytningseffekter. Detta tack vare att de stöttåliga glasen är formade runt ansiktet och är utvecklade för att fungera bra olika väderförhållanden. Dessa krav kanske kan tyckas grundläggande, men vanliga solglasögon är inte utformade för att klara vilka förhållanden som helst.

Fem argument för sportglasögon

  1. Löpning kan utsätta ögonen för påfrestningar. Sportglasögon är ett måste för alla som tar löpningen på allvar. Det mänskliga ögat är inte skapat för att klara den långvariga luftström som uppstår när man springer länge. På vissa sportglasögon finns filter som motverkar kraftig vind, andra är utformade för att leda bort vinden från ögat.
  2. Under löpningen kan du bländas av reflexer från vägen och även utsättas för långvarigt solljus. Det kan medföra spänningar i ansiktet som kan sprida sig till resten av kroppen. Solglasögon minskar bländningseffekten och du kan därför springa mer avslappnat.
  3. Att få saker i ögonen kan göra ont och i värsta fall sänka din förmåga. Med sportglasögon minskar du problemet med vägdamm och flygfän på träning och på tävling.
  4. Solens strålar kan vara extremt farliga. Bra sportglasögon skyddar dina ögon mot UVA- och UVB-ljus.
  5. Sportglasögon levereras ofta med utbytbara glas vilket gör att du kan använda dem även när solen inte skiner. De fungerar då som ett skydd mot regn och andra mer elaka svenska väderföreteelser. Speciella vattenavledande linser håller vattnet borta.