Så görs årets största skotest 2015

Sveriges största skotest är i full gång. 2015 års populäraste modeller hårdtestas av 200 löpare och synas av den rutinerade experten Jörgen Lindh.
Trenden är att det är tunnare ovandelar och mer dämpning i mellansulorna.
– Fungerar det verkligen, håller de vad tillverkarna lovar, är frågor som vi vill ha svar på, säger Jörgen Lindh som leder skotestet.

Många märken hänger med i trenden med att göra lätta luftiga ovandelar. Olika smarta lösningar för att få ner vikt, få bort skavande sömmar, ska ge bättre löparskor.
Men det finns risker med en tunn ovandel, förutom att det finns frågetecken för hållbarheten.
– Risken är att det kan bli lite sladdrigt, foten kanske inte får det stöd den behöver, säger Jörgen Lindh.
En annan trend är en ökning av material i mellansulorna.
– Stötdämpning är väldigt i fokus. Mjukare och lite tjockare mellansulor är en klar trend och då måste vi titta på om stabiliteten bibehålls.

Alla de stora skomärkenas storsäljare finns med i testet. Några nya märken som Under Armour, Salming och Altra finns med för första gången. Stora skotestet har presenterats på Marathon.se sedan 1999, då Sveriges största löparsajt tog över testet från löpartidningen Jogging som började testa skor redan på 1980-talet.
Totalt är det drygt 50 modeller som kommer att presenteras under april på Marathon.se. Fokus är på träningsskor som ska passa för alla typer av löpare.