Så fungerar en muskelstimulator

I över 30 år har vi känt till att elektrisk muskelstimulering (EMS) ger påtagliga effekter på muskulatur, lokal cirkulation och smärta i rörelseapparaten. Ett faktum som idrottare världen över utnyttjat, främst när det gäller återhämtning och rehabilitering.

Som vanlig motionär eller ”kontorsnisse” kan man också ha stor nytta av en muskelstimulator eftersom den hjälper till att stimulera cirkulationen i kroppen.

När du jobbar med dina muskler sker det med hjälp av de centrala och perifera nervsystemen som överför elektriska impulser till musklerna från hjärnan. Precis så fungerar även EMS, förutom att hjärnan ersätts av muskelstimulatorn vid utskicket av elektriska impulser.
Muskelstimulatorer jobbar med stimulering av en specifik muskels motoriska nerv för att nå ett aktuellt område. Djup eller ytlig muskulatur spelar mindre roll. Träffar du muskelns nerv så kan du faktiskt rekrytera samtliga muskelceller samtidigt om du så vill – vilket ger en mycket bra träningseffekt!

En muskelstimulators fyra viktigaste effekter är:

1.
Ökad lokal cirkulation: Ger upp till fyra gånger ökad genomblödning jämfört med vila = återhämtning.

2.
Smärtlindring (TENS): Ger för det mesta lindring vid både akut och kronisk smärta.

3.
Muskelavslappning: Kan effektivt sänka muskeltonus och lindra kramp m.m.

4.
Träning av lokal muskulatur: Du kan använda stimulatorn till att på ett mycket säkert och effektivt sätt träna upp lokal muskulatur. Mycket effektivt i rehabiliteringssyfte av knä/axelskador etc.