Premiär för ASICS framtidssko

På tisdagen var det premiär för ASICS MetaRun i svenska butiker.

Här är ASICS nya prestigemodell. Nya MetaRun är en avancerad löpsko med fyra nya patent. Med material som kolfiber och kevlar har de japanska utvecklarna lyckats hålla nere vikten. Endast 60000 par tillverkas och i Sverige säljs Meta Run endast i några få utvalda butiker. En exklusiv sko - inte minst när det gäller priset. 2500 kronor. Och nej, MetaRun säljs inte billigare i någon-online-butik.

Framöver kommer MetaRun sätta standarden för alla ASICS produkter.

Världens största märke på löparskor lanserar nya modeller året om numera. Ändå är lanseringen av nya ASICS MetaRun en viktig händelse. En helt ny prestigesko med många teknologier som småningom kommer i andra modeller.
– När andra tillverkare förenklar så går nu ASICS med MetaRun åt andra hållet, säger Jörgen Lindh, skoexpert på Löplabbet och ansvarig för Sverigs största skotest på Marathon.se.
– ASICS har gjort en avancerad sko med många patentlösningar, nya egna teknlogier och nya material. Det blir en komplicerad tillverkningsprocess att bygga en sådan sko.

Här finns skon att köpa
Priset är 2500 kronor vid lanseringen. De första modellerna säljs från 1 december i ASICS butik i Stockholm, Löplabbet har skon i butiken på Kungsgatan i Stockholm, i Göteborg och Malmö. RunnersStore i Stockholm och Malmö har också fått ett antal par liksom Löp och sko i Göteborg.

Vad är det då man får för pengarna? Jo, en stabil sko som ändå är relativt lätt. För de som tidigare sprungit i Kayano ska skon MetaRun ge mer löpkänsla men fortfarande ha samma sköna passform och löpkänsla. Jämfört med Kayano 21 är MetaRun 20 gram lättare trots att den är styvare.
Greppsulan som vi tidigare sett i DS Trainer ger fantastiskt grepp på asfalt och fungerar också bra på terrängstig.
ASICS pratar gärna om sina nya teknologier, men många kommer nog att fastna för den lyxiga designen. Svart med guldfärgad dekor för herrmodellen och kopparfärgad för dammodellen.

Utvecklarna hade fria händer
Det var 2013 som Dr. Tsuyoshi Nishiwaki, Executive Officer och forskningschef på ASICS Institute of Sport Science fick utmaningen – att skapa ASICS bästa sko för långdistanslöpning. Uppdraget var utan begränsningar i tid eller budget, men med kravet att MetaRun skulle vara bättre än ASICS befintliga skor på marknaden vad gäller de fyra viktiga kärnfunktionerna för en långdistanssko: lättvikt, stabilitet, passform och dämpning. Tidigare har det ofta krävts kompromisser när man maximerat någon av dessa funktioner.

– Vi gav vårt expertteam på ASICS Institute of Sport Science i uppdrag att utveckla en sko som spränger de befintliga gränserna och säkerställer företagets framtida framgångar, säger Motoi Oyama, President och CEO, ASICS Corporation i ett pressmeddelande. MetaRun är vår mest tekniskt avancerade sko genom tiderna och blir ett tydligt genombrott för ASICS. Jag är otroligt glad att teamet har satt ribban högre än någonsin för att sätta en helt ny standard för långdistansskor.

Nya lösningar
I MetaRun finns fem nya, teknologier:
• FlyteFoam: ett nyligen patenterat material. ASICS lättaste och mest hållbara mellansulematerial med organiska fibrer som ger dämpning utöver det vanliga.

• AdaptTruss: nyligen patenterad, revolutionerande stabilitetslösning som är följsam och förstärkt med karbon. 

• Sluttande DUOMAX: mellansula i två lager som mjukt anpassar sig efter fotens rörelser.

• Optimerad ovandel: nätmaterialet Jacquard Mesh i ett lager formar sig som en strumpa runt foten och
• MetaClutch – en utanpåliggande hälkappa med ett minnesskum som formar sig efter hälen.

– ASICS har varit ledande i utvecklingen av löparskor ända sedan Kihachiro Onitsuka skapade den allra första Marathon Tabi-skon för mer än 60 år sedan. Sedan dess har vi arbetat hårt för att utveckla våra produkter. Varje ny sko ska vara lite bättre än den förra, så jag är stolt över det jättekliv vi tagit med MetaRun, säger Dr. Nishiwaki. Framöver kommer MetaRun sätta standarden för alla ASICS produkter. Det här är bara början på den här resan”, avslutar han.