På löpband över Västerbron

Magnus Bergman kan springa över Västerbron hemma i sitt förråd.
– Den första biten upp från Söder Mälarstrand är egentligen den brantaste biten och det känns även på löpbandet.
För det handlar om att springa på löpband, om en app där du själv väljer vart i världen du vill springa, som lutar bandet enligt höjdprofilen. På iPad-skärmen får man samtidigt bilder från banan.
– Det enda jag saknade över Västerbron var publikens stöd, säger Magnus Bergman.

Löpbandsträning har under i stort sett hela Magnus Bergmans karriär varit ett viktigt inslag iräningen. Under en presenning på uppfarten hemma i Knvista står det utsprungna 1990-tals bandet med skurna kullager.
Inne i förrådet står istället Abilicas toppmodell Stream TM XV. Ett band som har det som Magnus tycker behövs för att kunna använda i sin löpträning. För även om elitkarriären avslutades för mer än tio år sedan så håller 46-åringen bandet rullande.
Eller om det är tvärtom.

– För mig är det viktigt med träningen på löpband. Dels för att det på vintern när det är grisigt ute ändå går att springa fort utan att riskera att halka, men också för att det går att genomföra träningspass som kan vara svåra att få till utomhus.
En annan praktisk sak för trebarnspappan är att han finns till hands om det skulle vara något när han är ute och springer. Eller så sitter grabbarna med ute i förrådet medan pappa springer någonstans ute i världen.

För med det nya löpbandet kan Magnus köra sin vanliga träning, springa kända rundor, men även springa på ställen där han aldrig varit tidigare.

Så här funkar det:
• På en app (som funkar på iPad och andra läsplattor eller smarta telefoner) markerar han på en google-karta upp den sträcka han vill springa.
• Kartinformationen innehåller även höjdmeter vilket innebär att man kan få en höjdprofil med upp- och nedförsbackar.
• När han gjort banan kan han sedan välja en lämplig fart.
• Sedan är det bara att koppla ihop bandet via Bluetooth och trycka på start.

– Bandet följer höjdprofilen, både upp och ner, samtidigt får jag bilder på iPaden som visar vart jag är, eller om jag vill, så får jag en kartvy, berättar Magnus.

I videon ovan får vi följa med Magnus på en bit av ASICS Stockholm Marathon-banan. Från Söder Mälarstrand, upp på Västerbron och ner till Rålambshovsparken. Bilderna på iPaden kommer från Googles gatubilder. Stillbilder som ger en känsla om vart man är.
– Jag har en stor skärm som framför bandet där jag brukar kolla på inspelade cykellopp och annan sport, men med en sladd från iPaden eller teiefonen bör jag kunna få upp bilden från appen stort.

Lidingöloppsspecialisten (Magnus har gjort tremilen på 1.37.24) har redan testat Abborrebacken på sista milen på löpbandet.

Nästa tur kanske går i New York?

Ja, New York Marathon har jag aldrig sprungit, det kanske man skulle testa!