Löpbandet som gör tunga steg lätta

På några sekunder förvandlas tunga steg till lätta. Löparen som nyss vägde 55 kilo väger bara 50 kilo. Farten kan skruvas upp utan att varken ansträngning eller påfrestning ökar lika mycket som det brukar göra.
Kolla in när Michael Svensson på Fysiometrics visar det nya superlöpbandet Alter G. Bandet som kan göra dig nästan viktlös. Kanske kan du sätta ett fantastiskt rekord på kilometern, men framförallt kan bandet vara till hjälp för den som har skadeproblem.

Själva löpbandet ser kanske inte så märkvärdigt ut vid första anblicken. Värstingband finns ju på många gym idag. Men det är inte bara att kliva upp på bandet, utan löparen får kliva ner i en tryckkammare.
– Du kommer att springa som innesluten från midjan och ner, förklarar Michael Svensson för Lona Justesen som får testa bandet för första gången i vårt videoreportage.

Med AlterG går eller springer du på löparband med nedre halvan av kroppen i en säck som fylls med komprimerad luft så att kroppsvikten kan minskas
–  Det en kompressor som trycker in en massa luft som kommer att göra att du trycks uppåt, man kan ställa in hur mycket belastning har på din underkropp, säger Michael Svensson.

Testlöparen Lona är en driven löpare som springer maraton på runt tre timmar. Genom att plocka bort 15 procent av vikten kunde Michael Svensson ställa farten på 3.35 minuter per kilometer - fart för att springa maraton på 2.30 - men samtidigt kalla det för återhämtningspass.
– Det var en lätt känsla att bli av med lite vikt, säger Lona Justesen. Trots att farten var 3.35 kändes det som en litet snabbare jogg.

Med bandet kan man reglera vilken belastning det blir på underkroppen. Allt från belastningen på höften, knäleden, fotleden och muskulaturen i benen. Man kan plocka bort upp till 80 procent av belastningen.
Det är tre områden som bandet används till:
• Rehabliteringssyfte med kontrollerad tillvänjning av belastning vid löpning.
• Återhämtande träning, när man är sliten och vill köra ett lätt träningspass, man kan känna fort utan att det blir så mycket belastning.
• Överhastighetsträning - på ett säkert och kontrollerat sätt.

Michael Svensson är forskare, fysiolog och medicine doktor, men har även en elitkarriär i löpning bakom sig. Michael ser antigravitationsbandet som ett komplement som kan användas av löpare på alla nivåer:
– Självklart skiljer det en del från att springa på fast underlag, men det är som ett komplement, ett alternativ som kan användas vid rehablitering och är även alternativ till andra träningsformer.
– Det man kan göra också är att springa i överfart med en lättare belastning så att man får den där speeden i löprörelsen utan att det kostar på speciellt mycket. Alternativet för överfartsträning är att springa i en lätt utförsbacke, men det är något som bara vana löpare ska göra, för det är ganska stor skaderisk.

Alter G-bandet finns på några test- och rehabkliniker i Sverige.

Lona Justesen springer med nedre halvan av kroppen i en säck som fylls med komprimerad luft så att kroppsvikten kan minskas. Michael Svensson instruerar.