Komprimerat om kompressionskläder

De tajtar åt, skärper till, snabbar på återhämtningen. Så säger förespråkarna. Enskilda medicinska studier har visat på fördelar med kompressionskläder. Det kan vara knälånga strumpor, tajts i olika längder, både korta och långärmade tröjor.

En studie 2010 i Australien visade att under varma förhållanden så orkade konditionsidrottare med kompressionsplagg något längre.

En del gillar att träna och tävla med dem, medan andra menar att de ska användas för att snabba på återhämtning efter ett träningspass. Men de kan också ge avkylning på sommaren.

Det finns få studier på kompressionskläder och få vetenskapliga bevis på att de verkligen gör nytta för löpare och andra idrottare. Men en studie 2010 i Australien visade att under varma förhållanden så orkade konditionsidrottare med kompressionsplagg något längre. Varken puls eller maximala syreupptagningsförmågan förändrades utan vad det handlade om var att kroppen fick bättre avkylning genom den ökade blodgenomströmningen.

Teorin är att kompressionskläder ger ökad blodgenomströmmning. I de allra minsta blodkärlen finns det små klaffar som hjälper blodet att strömma tillbaka till hjärtat. Dessa klaffar stimuleras och blir aktiva av tryck. Tryck uppstår till exempel när muskelfibrerna drar ihop sig när man använder musklerna. Istället för att aktivera klaffarna via muskelrörelser kan man alltså stimulera dem med tryck från ett par kompressionstights eller en kompressionströja. Klaffarna stimuleras, blodgenomströmmningen kommer igång. Därmed får man också en kylande effekt.
(Lika effektiv är kompressionströjan på vinten. Så gör inte missen att dra på en långärmad kompressionströja eller -tajts för att få värme.)

Även om många idrottar i kompressionskläder och så finns det förespråkare som menar att de gör mest nytta efter träningen, att de förbättrar återhämtningen. Detta sker genom att blodet med den ökade genomströmningen snabbare tar slaggprodukter från musklerna och "sköljer" genom med nytt fräscht blod
Detta är en av anledningarna till att man efter hårda pass gärna skall varva ner genom en lätt jogg/promenad eller cykla utan belastning på en motionscykel. Målet är då att man bara skall göra tillräckligt med arbete för att klaffarna skall aktiveras.
Istället för att aktivera klaffarna via muskelrörelser är alltså teorin att man alltså stimulera dem genom att tillföra tryck utifrån, t.ex. genom att ta på sig ett par kompressionstights eller en kompressionströja. Klaffarna stimuleras, blodgenomströmmningen kommer igång och därmed rensningen av musklerna. En stor fördel att använda kompressionskläder för återhämtning är att man enkelt kan ha på sig kompressionskläderna i flera timmar efter passet (ibland hela natten), vilket gör att återhämtningen blir ännu bättre.