Känner du igen den dubbade Asics-skon?

Två märken, samma avtryck. Sulorna på Haglöfs och Asics dubbade skor är identiska. Vilken är vilken? Nej, på sko avtrycket går det inte att skilja dem åt!

Kolla bilden ovan. Det ena avtrycket är från en Haglöfs-sko. Det andra är från en Asics-modell. Kan ni se skillnaden? Det kunde inte vi. Sulorna på Haglöfs Gram Spike GT och Asics Fujisetsu GT är också identiska. Ändå är det två olika märken och två olika känslor när vi testar skorna.

Haglöfs Gram Spike GT och Asics Fujisetsu GT är ett gemensamt projekt och skorna använder samma tooling och delar samma läst.

Haglöfs håller på att arbeta sig in på den tuffa trailsko-marknaden. Med sin dubbade Gram Spike GT har man till och med utmanat branschledande Icebug. Haglöfs som är mest känt för ryggsäckar och friluftsutrustning har nu skor som imponerar i tester. Den streetsnygga designen står på stabil grund. Eller ska vi kanske säga sula? För det är i själva bottenplattan, skons sula och mellansula som vi har en förklaring till framgångarna:
Ingen kan undgå Asics tydliga varumärke och logga mellan dobbarna på den grova slitsulan.

Haglöfs har helt enkelt fått använda samma sula som den som tagits fram för Asics Gel-Fujisetsu GT. En modell där Asics kom till rätta med de problem man haft med tidigare dubbade skor.

Haglöfs blev uppköpta av japanska Asics 2010. Sedan dess har det inte längre så ursvenska varumärket försiktigt närmat sig löparbranschen.

Hur ser samarbetet ut mellan Haglöfs och Asics. Finns det någon svensk utveckling eller är allt hos ASICS nu när det gäller löparskor?
Vi passade frågan vidare till Sara Skogsberg Cuadras, PR-ansvarig på Haglögs kontor i Järfälla utanför Stockholm:
– All design och en stor del av utveckling av våra Haglöfsskor sker i Sverige och Haglöfs har egna designers och utvecklare. Men vi får tillgång och kan använda väldigt mycket kunskap, teknologier, forskning och material som har utvecklats i Japan.
– Och vi på Haglöfs använder oss av det som vi tycker passar våra produkter. Vi har också tillgång till att använda samma läster. Men har vi ett material eller en egen teknologi vi vill använda så gör vi det. Dessutom har vi vissa gemensamma projekt där vi tillsammans tar fram toolings (mellansula och yttersula). Dessa utvecklas i Japan tillsammans med kunskap från ISS (Institute of Sport Science) men med vår input och våra idéer, samt resultat från tester som våra Haglöfs Friends gjort. 
 
Vad skiljer mellan Haglöfs och Asics modeller, till exempel Haglöfs Gram Spike GT och Asics Gel-Fujisetsu GT?
– Gram Spike GT och Fujisetsu GT är ett gemensamt projekt och skorna använder samma tooling och delar samma läst. Men de har olika design och olika material på överdelen.

Faktum är att det är skillnad på skorna Gram Spike GT och Fujisetsu GT. Haglöfs sko känns styva. Det är något som de flesta Gore-Tex-skor lider av. Gore-Tex membranet är enkelt förklarat ett extra vattentätt lager. Det handlar om 15 gram extra för varje sko. Det är priset för att hålla fötterna torra. Vi jämför lite orättvist känslan med Fujisetsu GT, Asics modell utan Gore-Tex (modellen GT X har Gore-Tex).
Men Haglöfs har gjort något annat som gör skillnad också. Trots identiska sulor med Asics-kusinen så tenderar foten att sjunka in lite i steget. För löpare som redan har den här tendensen, det som brukar kallas pronation, bör därför inte Haglöfs Gram Spike GT vara första valet. Men för neutral-löparen som behöver bra bett är det alternativ i konkurrens med Fujisetsu GT, Salomons Spikecross och Icebugs Anima eller Aurora.

Skillnaderna mellan Asics (på vänsterfoten) och Haglöfs-skorna blev tydlig när vi testade att springa med en av varje.