Kan du köra löparskorna i tvättmaskinen?

– Nej, nej, låter det med enad stämma från både tillverkare och välutbildad personal i löparbutikerna. Inte tvättmaskinen!
Men vad gör man åt doften från fjolårets skor, eller när Tjurruset-skorna efter spolande och gnuggande fortfarande är hopplöst solkiga?
Vi slängde skorna i tvättmaskinen – och fick se löparskor återfå lite av sin forna glans, men även resultat som vi blivit varnade för.

Vi testade alltså att göra tvärtemot vad råden säger om att tvätta löparskor i tvättmaskinen.
Vad är det förresten för material som inte tål vatten och tvättmedel, men som ska klara hundratals mil, plums i vattenpölar och unken fotsvett?

Så in i maskinen på 40 graders kulörtvätt och tvättmedel åkte:
• Nike Lunarglide 5 - lite sjabbiga och illaluktande
• Salomon Fellcross1 - hopplöst ingrodda efter senaste TjurRuset
• Icebug Accleritas – fula, skitiga och färdiga för soptunnan
• Nike Lunargilde 6 – nästan oanvända, men med fula fläckar.
Innersulorna fick också åka med i 40 grader och tvättmedel för kulörtvätt.

Pånyttfödda skor
Efter en och en halvtimmes tvätt, långsam tork i två dygn. Hade vi skor som vid första anblicken var skinande nya.
• Icebug Acceleritas var den sko som fick det största lyftet. Terrängskor har i allmänhet starkare och tåligare material. Efter tvätten var sumplukten helt borta, skorna så rena att de kan åka med i träningsväskan utan egen påse.
• Salomon Fellcross1 - som efter senaste TjurRuset höll på att hamna i en sopcontainer har fått tillbaka sin röda lyster. Innersulorna är fräscha. Skorna är äntligen rena.
• Nike Lunargilde 6 har en påtryckt swosh med lite annan tryckteknik än den som försvann på Lunarglide 5 (se nedan). Med den rena vita ovandelen ser skon helt ny ut. Ett lyft helt enkelt.

Blev sämre efter tvätten
• Nike Lunarglide 5 skulle vi kanske inte stoppat i maskinen. Ovandelen är ren men det är inte mycket kvar av Nike-swoshen. Den i affären vita sulan känns fortfarande solkig. Ärligt talat har skorna inte blivit särskilt mycket fräshare.

Tvätta skorna i tvättmaskinen - några råd
De flesta av dagens löparskor är tillräckligt tåliga för att kunna tvättas i tvättmaskin (kolla dock alltid tvättinstruktionerna först - det kan finnas en sådan). Rekommendationen från tvättmedelstillverkare är att skorna läggs i en tvättpåse av nät tillsammans med de avtagbara skosnörena för att skyddas, och sen tvätta med kallt tvättprogram som gör att färgerna inte bleknar. Tvätta löparskorna tillsammans med handdukar, smutsiga jeans eller gympakläder så tär det inte så hårt på trumman på tvättmaskinen.

Skitiga och illaluktande åkte högen med välanvända löparskor in i tvättmaskinen.
Tvätten är klar – och tre av fyra skor har absolut inte mått så dåligt av varven i maskinen. Men den blå Nike-skon blev faktiskt lite sjabbig.
Swoshen är nästan borttvättad, och de vita sulorna ändå inte rena. Tvättmaskin funkade inte alls på de här Nike-skorna.
Nästa generation av Nike Lunarglide hade bättre swosh med bättre tryck och efter tvättmaskinen skiner skorna som om de var nya.