Hjälp till rätt sko för Lidingöloppet
Ska man välja en träningssko, en tävlingssko eller kanske till och med en terrängsko?
Utrustningsexperten Jörgen Lindh tog med sig sitt testteam till Lidingö och provade tre helt olika typer på den klassiska tremilen. Resultatet kan du se ovan.
När Lidingöloppet startade 1965 handlade det om en del löpning på vägar men mest om ett riktig terränglöpning på knixiga och leriga stigar.
Även om banan i huvudsak har samma sträckning har underlaget avsevärt förbättrats. Till 2011 års lopp har Lidingö stad och arrangörerna gjort stora förbättringar, grusat och breddat stigar, tagit bort rötter och stenar.
Särskilt kilometerna från km 14 till 18 km har förbättrats och håller nu samma standard som övriga banan. Det vill säga en bred avjämnad grusad stig.
Sedan målområdet på Grönsta Gärde täckdikades är inte heller längre upploppet den sörja som den varit.
Torrt och fast underlag verkar nästan att inbjuda till möjlighet att egentligen springa i vilken sko som helst. Men även om grundrådet är att man ska välja sin favoritsko så finns det en del att fundera över.
Vi har gjort en checklista och kom-ihåg när det gäller att välja skor för Lidingöloppet:
Checklista för att välja skor till Lidingöloppet
• Startgärdet vid Koltorp och första kilometern kan fortfarande vara lerigt, blött och slipprigt. Kolla att skorna även funkar där (och 29 km till efter att de kanske blivit blöta).
• Finns det risk för att det fastnar grus i sulan? Många löparskor har inte längre helgjutna slitsulor och i uttagen som gjorts för att spara vikt fastnar lätt grus, kottar och annat löst.
• Bättre preprerad bana betyder också att den är hårdare. Vilket i sin tur kanske innebär att en dåligt dämpad sko kanske inte funkar hela vägen. En orienteringssko eller extrem terrängsko utan dämpning bör man endast välja om man är van vid skorna och är van att springa med dem även på bättre underlag.
• Alla backar finns kvar. Särskilt i de många små branta nedförsbackarna mellan 15 och 20 kilometer gäller det att ha en sko som känns stabil och säker även när det går snabbt utför.
• Kolla vad som händer med skon när den blir blöt. Funkar den lika bra om det regnar?
• Har du tränat och tävlat i tävlingsskor bör du också kunna klara Lidingöloppet i dem. Även om sulorna brukar vara släta så bör inte underlaget vara något problem.
• Vet du att skorna kan bli ett problem - gör en reservplan. Det finns alla möjligheter att hinna byta till torra skor och strumpor. Be någon i familjen eller en kompis att vara beredd. Det är lätt att serva vid Lidingövallen efter 8 km och 20 km-passagen vid Grönsta.